Yardımcı Forvet & Sahte Forvet

Okumuş olduğunuz bu makale tüm Football Manager serileri ile uyumludur. Bu makale oyunun her yıl çıkan serilerine göre güncellenmektedir. Takip et: @fmplaceforever

Football Manager'de mevki ve rollerin taktiğinize ne kadar büyük etkisi olduğunu burada anlattık. Mevki ve rollerin ne yapıp ne yapmadığını bilmezseniz, taktik kuramazsınız. FM'de birbirine benzeyen bu iki rolün farklarını daha iyi anlamak için aynı başlık altında inceliyoruz.

Yardımcı Forvet

İngilizce orjinal adı "Deep Lying Forward". Rolü Türkçe diline "Orta Sahaya Yardımcı Forvet" olarak tercüme edersek daha iyi bir tanım olabilir. En önemli özelliği, inanılmaz paslaşma ve top tekniğidir. En iyi örneği Antonio Cassano'dur.

Sahte Forvet

False Nine en meşhur FM rollerinden biridir. 4-6-0 da denilebilir. Sahte forvet denmesinin nedeni daha çok bir orta saha oyuncusu gibi oynamasıdır. Dünya üzerindeki en iyi örnekleri, Samuel Eto'o, Francesco Totti ve Karim Benzema'dır.

Yardımcı Forvet ve Sahte Forvetin Taktiksel Anlayışı

Adam markajı verilen menajerlerin korkulu rüyası olan rollerdir. Çünkü yerinde sabit durmayan orta sahaya gelip bir orta saha oyuncusu gibi davranan rollerdir. Tek forvet olarak kullanıldıklarında çevrelerinde gol yükünü yüklenecek oyuncular bulundurmanız gerekir (Gizli Forvet, İç Forvet Hücum, Raumdeuter). "Pas Oyunu" oynayan takımlar için idealdir. Ofansif orta saha mevkilerinde oyuncu bulundurmayan taktikler için forvet ile orta saha arasındaki kopukluğa bu rol ile köprü kurabilirsiniz. Oyun kurma rolü bile üstlenebilirler. Oyuncu orta saha ile forvet hattı arasında mekik dokuyacağı için mevkisini terk etmeye meyilli olacaktır. Bu yüzden akıcı taktiklerde daha da faydalı olabilir.

Yardımcı Fovete destek ve hücum görevleri verilebilir. Destek görevindeki oyuncunun daha yaratıcı olması beklenir. Çünkü gol atmaktan ziyade attırmaya yoğunlaşacaktır. Top takımdayken boş koşular yapmak yerine daha geriye gelip orta saha organizasyonlarına katılacak. Forvet ve kanatlarınıza bitirici paslar atacaktır. Hücum görevi ise orta saha ile köprü görevini biraz kısarak daha çok golcü özelliği ön plana çıkar. Öldürücü top ister.

Sahte forvete sadece destek görevi verilir. Sahte Forvet, yardımcı forvet görevlerinin ikisini de kendinde barındıran oyuncudur. Daha totaldir.

Yardımcı Forvet Oyun İçi Tercihleri

Yukarıdaki taktiksel anlayışın; oyuncunun oyun içi tercihleri mutlaka görev değiştirilemez talimatları ile örtüşmelidir. Alttaki tercihler görevlere göre kazandırılabilecek en uygun tercihlerdir. Bu tercihlerin haricinde eğer oyuncu müsaitse kendi özelliklerine göre ek tercihler kazandırmakta serbestsiniz.

Destek&Hücum

Sadece Destek

Sadece Hücum

Sahte Forvet Oyun İçi Tercihleri

Yukarıdaki taktiksel anlayışın; oyuncunun oyun içi tercihleri mutlaka görev değiştirilemez talimatları ile örtüşmelidir. Alttaki tercihler görevlere göre kazandırılabilecek en uygun tercihlerdir. Bu tercihlerin haricinde eğer oyuncu müsaitse kendi özelliklerine göre ek tercihler kazandırmakta serbestsiniz.

Destek

Aranan Özellikler

Alttaki imajda; Yardımcı forvet rolünün hücum görevi sergilenmiştir. Yardımcı forvet destek görevinde tek fark "Bitiricilik" aranmaz.

Belirgin Farklar

Etiketler: