Pas Oranı Yüksek Takıma Karşı Taktik Geliştirme

Bazı takımlar yüksek pas oranına ve dolayısıyla yüksek top hakimiyetine sahip olurlar. Barcelona ve Bayern dünyadaki en iyi örnekleridir. Aslına teknik direktör ile çok alakalı bir durumdur. 2012 yılından sonra Pep Guardiola dünyada pas ve topa hakim futbol oynatan hocalar arasında en iyi olarak gösterilebilir.
Guardiola'nın taktiğini FM'de uygulamayı bir rehber olarak hazırlayıp size sunmuştuk. Şimdi Guardiola gibi bir hocanın takımına karşı ne gibi önlemler alabiliriz? Pas yüzdesi çok yüksek ve topa hakim oynatan bir takıma karşı neler yapmalıyız? Bu gibi soruları yanıtlayacağız.
  (Göster / Gizle)

Rakip Takımın Pas Yüzdesinin Yüksek Olduğunu Nasıl Anlarız?

Gözlemcilerin gönderdiği sonraki takım raporunda; "en fazla yapılan asist türü" bölümünde "pas" ve ya "arapas" yazdığını görürsek bu bilgi bize rakibin pasör oyunculardan oluştuğu hakkında bir ipucu veriyor demektir.
İkinci olarak rakip takım talimatları ekranında görebiliriz.
Burada orta saha ve defans bölgesindeki oyuncuların pas yüzdeleri ortalama %75'in üzerindeyse o takım pasör ve topa hükmedebilen bir takımdır. Altta 34 saniyelik videoda açık ve net biçimde görebilirsiniz.
Üçüncü ve son olarak takım kıyaslaması ekranında görebiliriz. Alttaki resimde Arsenal takımı bizim takımımız Watford'a göre daha pasör bir takım olduğu görülüyor.

Bizden Daha İyi Pas Yapan Takıma Karşı Neler Yapılabilir?

Rakip takımın yüksek pas oranıyla oynadığını analiz ettik. Şimdi oluşturacağımız taktik şartlara göre değişkenlik gösterecektir.

Rakip Takım Bizden Güçlü ve Favoriyse

Bu rakibe karşı topu ayağımızda tutmaya çalışırsak hiçbir sonuç elde edemeyiz. Mutlaka istenmeyen bir sonuç ile maç bitecektir. Topun arkasında bekleyip savunma yapmalıyız. Savunma nasıl yapılır buradan inceleyebilirsiniz. Şimdi aşağıda bizden güçlü olan favori takıma karşı nasıl gol buluruz? sorusunun cevabını arayacağız. Ancak unutmayalım hedefimiz gol atmak değil gol yememek olmalıdır. Eğer gol aramaya başlarsanız mutlaka istenmeyen sonuç alacaksınız. Ana mantık gol yememek.Kaptığımız topları dikine ve havadan oynayıp tehlike yaratabiliriz. Burada takımın oyuncu yapısı ve kalitesi gol atıp atamayacağımızı belirler. Daha detaylı hücum bilgisi için burayı inceleyiniz. Böylece belki bir beraberlik ve hatta galibiyet bile alabiliriz.
FM Kanatlardan Kontra Hücuma Çıkma Talimatı FM Kanatlardan Kontra Hücuma Çıkma Talimatı
←Soldaki resimde savunmada kaptığımız topları nasıl değerlendireceğimize dair bir örnek var. Resimdeki taktik kaptığımız topları direk kanattaki hızlı kanatların koşu yoluna şişirecek ve bu oyuncuların ortaları ile tehlikeli kontralar yakalayabiliriz.

→Sağdaki resim ise en az iki forvete uygundur ve forvetlerin en az birinin uzun pivot (1,88 ve yukarısı) olması gerekiyor. Yani bu talimatta topu defanstan uzun pivotun kafasına (koşu yoluna değil) atıp kafasıyla yanındaki veya kanattaki forvetlere top indirecek ve gol tehlikeleri yaratabileceğiz.
Pivot forvete atılan yüksek toplar Pivot santrafora atılacak yüksek toplar ile yapılacak kontra taktik

Rakip, Bizim takımımız İle Denk Güçteyse

Favori kimin gösterildiğine bakmalı ve en iyi bir kaç oyuncusu için önlem almalıyız. Ayrıca yukarıdaki savunma taktiklerini rakibin bariz güçlü olduğu yanları için kullanabilirsiniz.

Biz Güçlüysek

Takımımız tamamen favori ve açık ara güç farkı varsa herhangi bir taktiksel varyasyona gerek yok. Rakip takımın size önlem alması gerekir.

Sahaya Süreceğiniz İlk 11'de Değişikliğe Gidebilirsiniz

Rakibin top hakimiyeti sizden daha iyiyse orta sahayı daha güçlü, kuvvetli ve dayanıklılığı yüksek olan oyuncularınız ile kurmaya özen gösterebilirsiniz.

Örnekler

Şimdi rehberi sonlandırıp örneklere geçebiliriz.

Watford (Biz) - Arsenal Karşılaşması

Rakip Takım Analizi

Daha iyi anlaşılması için örneğini verdiğimiz maçı oynayıp sizin için yorumlayacağız.
Rakibimiz ile eş değer bir takım olduğumuzu düşünüyoruz. Çok güçlü olmadığımız için analiz yapma durumundayız.
Öncelikle Defansif önlemlere bakıyorum. Nasıl gol yemem?
Rakip Takım Analizi
Yandaki resimde görüldüğü gibi rakip takımın kanatlarında bulunan 2 oyuncunun da profiline girdik ve kanadının ters ayağının güçlü olduğunu gördüm. Yani bu iki oyuncuda çok büyük bir ihtimal içe kat eden kanat rolünde oynayacaklar. Dolayısıyla rakip takım dar alanda yüksek pas yüzdesi ile oynayacak.

Altta bu takıma karşı taktik oluşturmak için hem orjinal hemde rakibe göre düzenlediğim taktiği görebilirsiniz.

Takım Talimatları

Orjinal takım talimatlarımız Orjinal takım talimatlarımız
Yandaki resimlerde farkları görebilirsiniz. Savunma çizgisini geri yasladık. Rakip ara pası ile ortadan gol arayacak. Arkamıza çok top yemeyeceğiz. Ofsayt taktiğini kapadık çünkü defans önde olmayacak. Pres ayarlarını biraz kıstık. Bu sayede oyuncularımız yerlerini pek terk etmeyecekler. Mevkilerinde daha sabit kalacakları için yine arkaya top atılma oranı düşecek. Top kapma ayarı ile de oynadık. Çünkü rakip çok teknik ve pasör. Ayakta savunacağız. Bu sayede rakiplerimizden çalım yeme ihtimalimizi minimize etmeye çalışacağız.
Rakip Takıma göre düzenlediğimiz takım talimatları Rakip Takıma göre takım talimatları
Ayrıca "Genişlik" komutunu en dar alana aldık. Çünkü rakip dar alanda oynayacak ve araya top atmaya çalışacak. Araları sık tutmamız, araya top yememizi engelleyecektir. Ayrıca hücumda rakip ara pas ile gol yediğinden dar alanda oynamak gol umudumuzu da artıracak.
Orijinal Takım Talimatları TaktiğimizOrijinal Oyun Kurma için Takım Talimatları Taktiğimiz
Şimdi defansta oyun kurma şeklimize bakacağız. Yine rakibimizi analiz ediyoruz. Arsenal takımının kaleci dahil orta saha ve defans oyuncularının (8 adet oyuncu) ortalama pas yüzdesi %81 bizim takımımızın aynı mevkilerdeki 8 oyuncusunun pas ortalaması ise %79. Yani hemen hemen aynı oranlarda. Çok başa baş bir mücadele olacağı kesin.

Kendi takımınızın istatistiğini kendiniz de tahmin ediyorsunuzdur. Biz rehber olduğu için bu istatistikleri veriyoruz. Yoksa her maçta böyle analiz yapmıyoruz. Sadece çok önemli ve bize eşit ve daha güçlü takımlara karşı yapıyoruz.
Rakip Takıma Göre Taktik Talimatlarımız Rakip Takıma Karşı Oyun Kurma Takım Talimatlarımız
Arsenal'den korkup defanstaki topları bam güm ileri vurmayacağız. Bizde topu yere koyup soğukkanlı ve sakin bir şekile oyuna hükmetmeye çalışacağız. (Soğukkanlı ve sakin oyunun takım talimat komutları TEMPOYU DÜŞÜRMEK)
Oyun kurma resimlerinde gördüğünüz gibi hiç bir fark görünmüyor. Çünkü topun kontrolünü Arsenal'e bırakmayacağımızı düşünüyorum ilk 11 Pas yüzeleri: Arsenal %81 Biz %79. En az Arsenal kadar topa hükmedebilen bir takıma sahibiz.
Orijinal Hücum Takım Talimatları Orijinal Hücum Takım Talimatları
Takım talimatları ekranında son olarak "Hücum" faaliyetlerine bakacağız.

Yine orjinal taktiğimiz ile çok oynamıyoruz.

Rakip ceza alanına paslaşarak giriyoruz.

Mücadele sahanın ortasında olacağı için "Bekleri ileri Çıkart" komutunu kaldırdık. Rakip daha çok ara pası ile gol yediği için kanat organizasyonlarına pek yönelmeyeceğiz. Dolayısıyla ileri çıkıp defanstaki alanlarımızı boş bırakmaya gerek yok. Rakip Arsenal boşlukları affetmez.
Rakip Takıma Karşı Taktik Rakip Takıma Karşı Taktik

Rakip Takım Talimatları

Şimdi rakip takım talimatlarına bakacağız ve bu 8 pasörü ve formda oyuncularını nasıl durdururuz bunun yollarını arayacağız. İlk olarak bu %81 pas yüzdesi ile oynayan 8 oyuncunun pas oranlarını düşürmemiz gerekecek.
Resimde de görüldüğü gibi rakip takımın 8 oyuncusu sürekli pres altında olacak.
Rakibin En Etkili Silahlarını Savunma
Evet raporda da göründüğü gibi Arsenal takımının 3 tane silahı var. Eğer bu oyuncuları durdurmayı başarırsak istediğimiz sonuç ile ayrılacağız. Rakibin "En formda oyuncusu" ve "en yüksek ortalama puan" ile oynayan oyuncusunu nasıl durduracağız?
Takımın Gol Kralı Portekiz'li genç oyuncu Rui Pedro iyi bir gelişim sağlamış ve Arsenal'in herşeyi konumuna yükselmiş. Şimdi bu oyuncuya nasıl önlem alacağız buna bakalım.
Ve son olarak takım konuşması. Unutmayın takım konuşması çok önemlidir. Buradan en iyi takım konuşması için bakabilirsiniz.

Sonuç

Şimdi favori olarak gösterilmediğimiz final maçında rakibimize karşı yaptığımız tüm taktiklerin tutup tutmayacağını göreceğiz. Bu maçta;
İyi Seyirler (5 dakika 55 saniye)
Örneğimizde yaptığımız analizde yanıldığımız noktalar;

Manchester City - Watford (Biz) Karşılaşması

Rakip Takım Analizi

Dizilim analizi
Man City oyuncularını ve taktiğini analiz ediyoruz.

Resimde seçili olan oyuncuların pas isabet ortalaması %79 (ilk örnekte pas yüzdesinin nasıl hesaplandığını video ile gösterdik). Yani büyük ihtimal rakip maça hükmedecek.9 maçtır beraberlik dahi almamış bütün rakiplerini yenmiş, müthiş bir performans sergiliyorlar.

Rakip toplam 9 maç yapmış ve tüm maçlarında topa sahip olma ortalaması %55
"Takım Raporları" ekranında "orta" ile atıyor ve yine "orta" ile gol yediği görünüyor. Ayrıca takımın en formda ve yıldız oyuncusu kanatta oynayan oyuncusu olarak görünüyor. Yani rakibin kanat organizasyonları ile gol arayacağını tahmin ediyorum. Peki neler yapabiliriz ona bakalım..
Yukarıdaki resimde açık bir şekilde görünüyor. Kanatlardan etkili olacak rakibimizi, kanatlarda daha çok adam tutarak savunacağız.

Takım Talimatları

Her maça "Standart" oyun anlayışı ile başlarken bu maça "Savunma" oyun anlayışı ile başlayacağız. Çünkü rakip bizden daha güçlü ve favori. Amaç gol atmak değil gol yememek olacak.
Orjinal Takım TalimatlarıOrjinal taktik anlayışımız
Akıcılık düzenimizi "Akıcı" değil "Katı" yaptık. Çünkü oyuncuların mevkilerini terk etmemelerini istiyoruz. Tempoyu daha düşük tutuyoruz. Bu maçta tempo en son isteyeceğimiz olasılık. Genişlik ayarını açıyoruz. Çünkü rakip geniş alanda kanatları kullanacak. Bu yüzden rakibe geniş alanda karşılık vermeliyiz. Ama büyük takım Ofansif Orta saha bölgesinde oyunun en iyilerinden R. Sterling bulunuyor. Bu genişlikte araya bi kaç top yiyebiliriz.
Rakibe Karşı Taktik, Takım TalimatlarıRakibe göre değiştirdiğimiz taktiğimiz
FM Savunma Takım Talimatları
Savunma taktiğimize dokunmuyoruz. Ancak yerlerini çok terk etmemeleri için bir tık "pres" komutunu düşürdük.

"Savunma çizgisi" ileride çünkü kanatlardan kesecekleri ortalarda forvet oyuncuları kaleye yakın bölgeden kafa vuramasınlar diye.

Rakip çok teknik olduğu için "ayakta savun" komutu ile kolay çalım atamayacaklarını umuyorum.
Oyun kurma şekli takım talimatlarıOrjinal Taktiğimiz
%79 pas ortalaması ile oynayan bir takıma karşı topun yerde olması (Defanstan Kısa Pasla Çık) işimize gelmeyecek. Bu yüzden defansta bekleyip kaptığımız topları havadan (Kanatlara Uzaklaştır ve Daha Fazla Dikine Pas) kanat oyuncularının koşu yoluna (kanat oyuncularınız hızlı ise) atmaya çalışacağız. Yaratıcılık özgürlüğünü'de kısıyoruz. Zaten maçta az pozisyon bulacağımız için bunları heba etmek istemeyiz.
Rakip takıma karşı taktik takım talimatlarıRakibe Göre Takım Talimatları
FM Hücum ŞekliOrijinal Talimatlar
"Çizgiye inmeden orta yap" verip "Rakip savunmanın üstüne git" komutunu kaldırdık. Çünkü rakip defansları ve bekleri çok iyi. Top kaptırma riskini almadan ortalar keseceğiz. Ayrıca ceza sahası çevresinde gördükleri anda vuracaklar. Çünkü zaten topa az hakim olacağız. Gördükleri anda vurup şut istatistiği yapabiliriz. "Mevkini terk etme komutu" daha disiplinli oyna komutu ile hemen hemen aynı işlevi görecek.
Rakip Takım AnaliziRakibe göre talimatları düzenledik

Rakip Takım Talimatları

Rakip talimatlarını neye göre verileceğini ilk örnekte anlatmıştık. Bakıp düzenleyebilirsiniz.
Rakibin En Etkili Silahlarını Savunma: Rakip takım raporuna göre rakibin sağ açık oyuncusu ve forveti en etkili silahları. Bu iki oyuncuyu durdurabilirsek belki amaçlarımıza ulaşabiliriz.
Sağ Açık için aldığımız önlemler;
Aldığımız bu önlemlerle 7.0 ve altında tutmaya çalışacağız. Merak edenleriniz varsa profilini paylaşıyorum
Forvet Oyuncusu için aldığımız önlemler;
Ve son olarak takım konuşması. Unutmayın takım konuşması çok önemlidir. Buradan en iyi takım konuşması için bakabilirsiniz.

Sonuç

Şimdi favori olarak gösterilmediğimiz maçta rakibimize karşı yaptığımız tüm taktiklerin tutup tutmayacağını göreceğiz.
Bu maçta;
İşte taktik ve analizin gücü.
Ligde 8'de 8 yapan rakibimizi kendi evinde devirdik.
Tüm maçlarında %55 ortalama top hakimiyeti tutturan rakibimizi kendi evinde %41'de tuttuk.

Yıldız 2 oyuncusunu tutmayı başardık. 8,43 ortalama ile oynayan süper starını şaka gibi 6,3'te tuttuk. 2. yıldız olan forvetini gol atmasına rağmen 6,9'da tuttuk.

İlk örnekte yanıldığımız noktalar oldu ama bu örnekte tam istediğimiz futbolu rakibe yansıtabildik. Yukarıda yazdığımız herşeyi oyuncularımız tam ama tam manası ile uyguladılar.
Verdiğimiz rakip takım talimatları ile %79 pas ortalaması olan takımı %66'larda tutmayı başardık.

Etiketler: