Pas Antrenmanları

Pas Antrenmanları Mevcut takımınızın bütçesi, oyuncuları ne olursa olsun taktiğinizi kafanızda oluşturun ya da bir kağıda yazın.
Football Manager oyunları 2016 ve sonrasında artık aklınızdaki tüm taktiksel varyasyonlara cevap veriyor. Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra bu taktikleri takımınızın ne kadar iyi uygulayacağı, oyuncularınıza kazandırdığınız alışkanlıkların büyük etkisi olacaktır. Doğru tercih antrenmanları vasat olan bir oyuncunun kendisini aşmasını, çok yüksek ortalama puan değerleri ile oynaması, bonservis değer artışı ve takıma harika olumlu etkileri olur. Oyuncu tercihleri taktiksel plan stratejiniz ve oyuncu rolleri ile yakından alakalıdır. Bu tercihleri yaparken takımınızın "takım talimatları" ekranındaki PAS SERİLİĞİ ve top oyuncunuzdayken PAS SERİLİĞİ ile çok yakından alakalıdır. Bu tercihler doğrultusunda oyuncularınıza oyun içi tercih kazandırmanızı tavsiye ediyorum. Sırasıyla; Bu üç madde uyum içerisinde olursa takımınızdan maksimum verim alabilirsiniz. Aksi halde oyuncular verimsiz oynar. İstenmeyen skorlar alınır.
ÖRNEK: Defanstan kısa pas ile çıkan dar alanda oynayan topu ayağında tutan, oyuncuların birbirine yakın olduğu bir taktik anlayışınız var. Oyuncularınıza 'UZUN PAS YAPAR' tercihi kazandırırsanız veya takımda böyle oyuncular varsa, taktiğinizi çöpe atın gitsin. Başarı gelmez.

Kısa Basit Paslar Yapar (Plays short simple passes)

Adından anlaşılacağı gibi oyuncunun riskli pas veya uzun mesafeli pas tercihini kısacak bir antrenmandır. Genellikle defansif oyuncularda tercih edilir. Oyuncu çok pas hatası yapıyorsa pas verme kabiliyeti çok iyi değilse kullanılabilir. Ancak dikkat Pas Dağıtan stoper gibi oyunun pas trafiğini yönlendiren oyunculara bu özelliği kazandırmanızı pek tavsiye etmem.

Sık Sık Öldürücü Paslar Dener (Tries killer balls often)

Pas, Teknik, Yaratıcılık (Vizyon), İlk Kontrol ve Karar Alma 14 ve yukarısında ise, oyuncu orta sahanın ortası ve ilerisindeki herhangi bir bölgede ise mutlaka bu özelliği kazandırın.  Öldürücü top atabilen oyuncu ya da oyunculara sahip takımlar daha çok gol pozisyonu yakalayabilirler. Oyun Kurucularda mutlaka olması gereken bir özelliktir.

Ara pası ile ilgili olarak alttaki 1 dakikalık videoyu mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum.

Tempoyu Belirler (Dictates Tempo)

Oyuncunun zekası ile alakalıdır. Oyuncu zeki ise sizin tempo anlayışınızı sahada rakip takıma kabul ettirecektir. Oyuncunun zeki olduğunu gösterir özellikler: Önsezi, Karar Verme, Özel Yetenek, Takım Oyunu, Vizyon. Orta sahanın ortasındaki roller için idealdir.

Şut Yerine Pas Verecek Arkadaşlarını Arar (Looks For Pass Rather Than Attempting To Score)

Mantıken ileri en uçtaki oyuncu yada oyuncular için uygun değildir. Bitiriciliği iyi olmayan, paslaşma özelliği oldukça iyi olan oyuncular için geçerlidir. Forvet arkası Ofansif Orta sahalar için ideal olabilir. Daha da açalım. Mesela Fırsatçı Kanat Oyuncusu oynatıyorsanız bu oyuncuya bu özellik mantıksız olacaktır. Çünkü bu rol gol atması gereken bir roldür. İçe kat eden kanat destek rolüne uygundur. Yani forvet hattında bitiriciliği ve soğukkanlılığı kötü ama pas teknik ve yaratıcılık özellikleri olan oyuncuya kazandırın ki şutlar dağa taşa gitmesin.

Ara Pası Atmaz (Plays no through balls)

Adından anlaşılacağı gibi oyuncu riskli pas atmayacaktır. pas, teknik, yaratıcılık(vizyon), karar verme ve özel yetenek özellikleri düşük olan stoper ve orta sahalar için uygundur.

Uzun Paslar Dener (Tries long range passes)

Defans ve önlibero mevkisinde oynayan defansif oyuncular için idealdir. Bu özelliği kazandırdığınız oyuncuda Pas, teknik, yaratıcılık, karar verme ve takım oyunu özelliklerinin iyi olması gerekir.

Peki bu tercihin doğru çalışması için taktiksel varyasyonlara değinelim. Oyuncuda olan bu özelliğin doğru işlemesi için ileriye atacağı uzun topları takım talimatları belirleyecektir. "Koşu Yoluna Pas" seçeneği açık ve forvet mevkisi hızlıysa önlerine uzun toplar atacak ve mükemmel pozisyonlar yaratabilirsiniz.  Tam tersi hava hakimiyeti olan yavaş forvetler için koşu yoluna atılan uzun toplar işlemeyecektir. Koşu yoluna pas seçeneği kapalıysa forvetlerin koşu yoluna değil kafalarına atacaktır. Bu sebeple uzun boylu hava hakimiyeti olan forvetler gereklidir. Aksi halde pozisyonlar ziyan olacaktır. Dolayısıyla Uzun Paslar Dener tercihli oyuncunuz düşük puan ortalamaları ile oynar.

Oyunun Yönünü Diğer Kanada Değiştirmeyi Sever

Çok önemli bir özelliktir. Takım yaratıcılığını artıran bir özelliktir. Oyuncunun oyunun sıkışık olduğu bölgeden topu diğer kanada çıkarabilme kabiliyetidir. Bu sayede ters kanatta boş alan yakalayabilir ve oldukça tehlikeli ataklar geliştirilebilir. Pas, teknik, vizyon, karar verme ve az da olsa takım oyunu özellikleri ister. Bekler, kanat oyuncuları ve merkez orta sahalar için idealdir.

Uzun Taçlarla Kontra Atak Başlatır (Uses Long Throw To Start Counter Attacks)

Kalecilere kazandırılabilen bir özelliktir. Manuel Neuer ve ya Fernando Muslera gibi hücumcu bir kaleciniz varsa kazandırabilirsiniz.

Etiketler: