Oyun Kurucu - Advanced Playmaker Rol ve Görevleri

Yerden kısa pas ile oynayan takımlarda en az bir tane olan; yoksa olması gereken bir oyuncu rolüdür. Bu oyuncular sahanın bir çok bölgesinde görev alabilirler. "Orta Saha", "Ofansif Orta Saha" ve kanatlarda oynayabilirler. Muhteşem oyun görüşü, tekniği ve doğru yerlerde doğru kararları verebilen oyunculardır. Ofansif orta saha oyuncusuna göre takım oyununu daha çok düşünür ve daha çok mesafe kat eder. Takımdan bağımsız hareket etmeyi çok düşünmez. Bütün top tekniğinin yanında az da olsa çalışkanlık, dayanıklılık gibi özellikleri ile de öne çıkabilir. Oyunun topsuz bölümünde (savunmada) de az da olsa etkin olmaya çalışan rol tipidir. Oyun kurucu rolü verilen oyuncu takımdaki diğer arkadaşları tarafından atakların başlangıcı olarak kabul edilir. Atak başlangıcındaki tüm toplar oyun kurucu ile buluşturulur. Bu yüzden iki oyun kurucu ilk 11'de tavsiye etmiyoruz.
"Oyun Kurucu" mükemmel teknik ve oyun görüşüne sahiptir. Ancak bu tip oyuncuların fiziksel gücü genelde düşük olur. Bu yüzden yanında oynayan oyuncuların oyun kurucunun bu eksikliğini giderecek güçte olması, oyun kurucunun çok daha etkin oynamasını sağlayacaktır.

Buradaki filtreleri indirerek her bütçeye uygun "Oyun Kurucu" rolünde oynayacak oyuncuları filtreleyip transfer edebilirsiniz.

Destek ve Hücum görevleri verilebilir;
Destek : Top sürmez, şut çekmez. Tek beklenti takımın pas yönlendirmesini (pas yönlendirilmesinin doğru yapıldığı taktirde topa sahip olma oranı artacaktır) sağlaması ve golcülere öldürücü toplar atmasıdır. Takımdaki pas köprüsünü oluşturması beklenir. Bloklar arası bağlantı Ömer Üründül :) (Orta sahadan ve defanstan top alıp forvete taşıma)
Miralem Pjanic : Destek görevli oyun kurucu rolüne olabilecek en iyi örneklerden biri. FM16 Profili
Hücum : Öldürücü toplar ve takımın pas maestrosu görevlerine ek topla fazla oynamayı tercih eder. Daha agresif ve daha bencildir. Top sürüp adam eksiltebilir.
Jack Wilshere FM16 profili Arsenal oyuncusu hücum görevine örnek verilebilecek en iyi oyunculardan biri

"Ofansif Orta Saha" bölgesinde görevlendirilen "Oyun Kurucu" ;

"Ben göbekten yapılacak ara paslar ile gol bulmak istiyorum" diyorsanız bu mevkide oyun kurucu rolü kullanmalısınız. Özellikle sahanın ortasından hücum ve kısa pas kullanan takımlar için müthiş bir seçenek olacaktır. Bu alandaki oyun kurucu tam bir asistmatik olacaktır. Oyuncu mevkisinde yani daha çok hücum bölgesinde kalacaktır. Bu yüzden arkasındaki orta sahaların defansif özellikleri biraz daha ön planda olması gerekir. Destek görevli oyuncu golcü değildir. Gol bölgesinde şut çekmekten ziyede araya forvetlerinize bitirici toplar atmayı deneyecektir. Oyuncu takımın gol yükünü sırtlanmaz. Hücum görevli oyuncu ise bu mevkide golcüdür. Forvet bölgesinde boş koşular yapar ve kaleciyle karşı karşıya kalabilir (topsuz alan ve önsezi). Ancak bunu takımınızdaki diğer oyuncuların teknik, pas ve yaratıcılık özelliği belirler. Golcülüğünü ise bitiriciliği ve soğukkanlılığı belirleyecektir. Mevkisinden daha da bağımsız oynayacaktır. Gol bölgesi ve orta saha arasında olacaktır. Bu yüzden dayanıklılık özelliği hücum görevi için biraz daha gereklidir.

Kanatlarda görevlendirilen "Oyun Kurucu" ;

Eğer topu yerde tutup hücum ediyorsanız ve içe kat eden oyuncu bulmakta zorlanıyorsanız "oyun kurucu" rolündeki oyuncunuzu kanatlarda görevlendirmek bir alternatif olabilir.

Kanatlarda oyun kurucu rolü verdiğiniz oyuncu çizgide oynamayı düşünmez. Daha içeride top alır. Çizgide ise içeriye yönlenir. Orta yapmayı ve şut çekmeyi düşünmez. Ara pasına gider. Kanadının ters ayağının güçlü olmasına dikkat edin. Sol kanatta ise sağ ayağının güçlü olması gibi. Golcü değildir. Hücum görevindeki oyuncu destek görevine göre daha fazla top sürecektir.

Kilit Özellikler

Destek & Hücum Görevi
  1. Teknik: İlk Kontrol, Pas, Teknik
  2. Zihinsel: Karar Alma, Soğukkanlılık, Vizyon
  3. Kilit Olmayan Özellikler: Çalışkanlık, Özel Yetenek, Takım Oyunu
Sadece Hücum
  1. Teknik: Dribbling
  2. Zihinsel: Topsuz Alan
  3. Kilit Olmayan Özellikler: Önsezi

Oyun İçi Tercihleri

Destek & Hücum Görevleri
Sadece Hücum Görevi
Oyun İçi Tercihleri ile ilgili ipuçları; Ofansif Orta saha bölgesinde hücum rollü oyuncu kullanıyorsanız Boşluklara Hareketlen ve Şut antrenmanları örn: Plase Şut Vurur gibi tercihler kazandırabilirsiniz. Sol kanatta ise Sol Kanattan İçe Kat Eder özelliği kazandırabilirsiniz.

Rolün Değiştirilemeyen Talimatları;

Destek & Hücum Orta Saha Ortası (MC) Görevleri
Sadece Hücum Görevi Orta Saha Ortası (MC)
Destek & Hücum Ofansif Orta Saha (AMC)
Sadece Destek Ofansif Orta Saha (AMC)
Sadece Hücum Ofansif Orta Saha (AMC)
Destek & Hücum Ofansif Kanatlar (AML/AMR)
Sadece Hücum Ofansif Kanatlar (AML/AMR)
Lincoln: Henüz 16 yaşında Wonderkid görüldüğü gibi hem destek hemde hücum görevine uygun.

Etiketler: