Defans Oyuncularının Rol ve Görevleri

Defan Oyuncularının Rol ve Görevleri   (Göster / Gizle)

Standart Stoper

Resimde de görüldüğü gibi defans hattının ortasına yer alan klasik ve modern tabiri ile stoper (kesici, engelleyici). Euro 2016 Avrupa Şampiyonasının oynandığı şu günlerde, 80 Milyon nüfusumuz ile ne yazık ki oyuncu yetiştiremediğimiz stoper mevkisini incelemeye alıyoruz. Amaçları verilen göreve göre değişmektedir ancak genel anlamda rakip hücumcuların rahat top alıp vermelerini engellemek ve gerektiği anda topu kritik bölgeden uzaklaştırmaktır. İngilizce adı Central Defender (Merkez Defedici) olan bu oyuncular Çakılı Stoper'e göre daha akıllı ve mental olurlar. Ayağına top geldiği anda hurra tek vuruşla :) ileri, taca vb. vurmazlar. Bu yüzden "Dengeli" veya "Akıcı" felsefelerde oynayabilecek oyuncu tipidir. Bir çok özelliği bir arada olduğu için Pas Dağıtan Stoper kadar olmasa da Çakılı Stoper'e nazaran daha pahalı oyunculardır.

Oyun İçi Tercihleri

Pasör Stoper

Oyuna hükmetmek isteyen menajerlerin takımında mutlaka bir adet "Pasör Stoper" bulunmalıdır. Pas Dağıtan Stoper rolü FM17 ile birlikte Pasör Stoper olarak güncellendi. Diğer stoper rolleri ile karşılaştırıldığında oyunun iki yönü ile oynayabilen tek stoper rolüdür. Dolayısıyla bulunması zor ve pahalı olabilen oyunculardır. Hücum defanstan, savunma forvetten başlar kelimesine çok uygun bir roldür. Eğer pasör stoperiniz varsa hücuma defanstan başlayabilir, futbolun en önemli gerekliliklerinden birini bu rolle sağlamış olursunuz. Akıcı felsefelere uygun bir roldür.

Oyun İçi Tercihleri

Defansif Stoper

"Çakılı Stoper" FM17 ile birlikte "Defansif Stoper" ismini aldı. Bu stoper teknik ve mental yönden hiçbir vasfı yoktur. En çok bulunan stoper rolüdür. Elini sallasan ellisi misali:). Tek amacı topu uzaklaştırmaktır. Topu nereye uzaklaştırdığından sorumlu tutulamaz. Taca kornere uzaya hiç belli olmaz. Ondan oyun kurmasını ve futbola dair mantıklı bir şeyler yapması beklenmez. Kendisinden sadece hava hakimiyeti beklenir. Bu yüzden uzun boylu olanı makbuldür (1.89 ve yukarısı). Katı felsefe futboluna uygundur.

Oyun İçi Tercihleri

Savunma Görevi

Savunma görevi verilen oyuncu mevkisini terk etmeyi düşünmez. Bulunduğu alanı marke eder. Atakları keser. Oyuncu top sürmez ve ayağındayken risksiz paslaşmayı tercih eder. En yakın "Pas Dağıtan Stoper" ya da "Oyun Kurucu" ya topu aktarır. Oyuncunuza yada oyuncularınıza savunma görevi vermeyi düşünüyorsanız ofsayt taktiği kullanabilirsiniz. Çünkü bu görev savunma çizgisine riayet eder çizginin gerisinde durmaz. Sahada nerede duracağını "savunma çizgisi" ve "takım şekli" belirler. Oyuncu savunma çizgisini ve takım şeklini belirlediğiniz yere göre orantı kuracaktır.

Aranan Özellikler

Kesici Görevi

"Kesici" görevi verilen oyuncumuz hırçın ve agresif kişiliği ile ön plana çıkan oyuncu tipleridir. Dejan Lovren, Marcos Rojo, Kamil Glik ana örnekleridir. Defans çizgisinin hafif önüne konuşlanır. Yani bu rol ile ofsayt taktiği kullanabilirsiniz. hücum oyuncularına ilk müdahaleyi yapmakla sorumludur. Tabi bu durum markaj ayarlarına göre değişkenlik gösterebilir. "Kesici" hırçın olduğu için mevkisini terk etmeye meyillidir. Sakın 2 oyuncunuzu da kesici yapmayın. Diğer partner de doğan boşlukları kapatır. "Sigorta" yada "Savunma" rolü verin. Markaj ve top kapma rehberi ile çok yakından alakalıdır.

Aranan Özellikler

Toparlayıcı Görevi

Eski adı "Sigorta", yeni adı toparlayıcı olan bu görevi verilen oyuncu defans çizgisinin biraz gerisinde kalır. Bu görevde oyuncu kullanacaksanız ofsayt taktiğini sakın açmayın. Leblebi gibi gol yersiniz. Çünkü defans çizgisinin gerisinde durur. Rakip oyuncu ofsaytta kalmaz. Savunma görevi ile hemen hemen benzerdir. Farkları bu biraz daha arkada durur. Arkaya atılan topları engellemeye çalışır. Kesici gibi önde değil ve akıllı usludur. Kademeye girer. Alan savunması (markajı) yapması beklenir. Bu görevi tecrübeli olan oyuncular daha iyi oynayabilir.

Aranan Özellikler

Etiketler: