Topa Sahip Olma - Topla Daha Çok Oynama - Tiki Taka Felsefesi

Topa sahip olma, sürekli ve seri paslaşma, rakibi bezdirme taktiğini günümüzde en iyi +Barcelona FC ve +FC Bayern München takımları uygulamaktadır.

Bu iki takımın felsefesini Football Manager'de kayıtlı oyunumuza nasıl aktarabileceğimizi inceleyeceğiz. Dediğim gibi +FC Bayern München ve +Barcelona FC'nin taktiğini birebir değil felsefesini FM takımımıza aktarmaya çalışacağız.
  (Göster / Gizle)

Taktik Dizilimi

En az 5 ortasaha oyuncusu olan bir dizilimi tercih edin. Orta sahada sayı olarak rakibimize eşit yada (rakip 4 ortasaha kullanıyorsa) üstün olmalıyız.

Oyun Anlayışı

Varsayılan olarak kontrollü anlayışı bırakmanızı tavsiye ediyorum. Oyunun gidişatına göre hücum veya savunma olarak değişebilir. Kontra ve yüklen anlayışını kesinlikle kullanmamalıyız. (yüklen son 5 dakika şuursuzca gol aramak için kullanılabilir) Bu iki anlayış havadan yüksek top ve dikine pas yapar. Biz topu yerden kaldırmadan oynayacağız.

Takım Şekli (Akıcılık)

Akıcı veya Çok Akıcı olmalıdır. Bu sayede oyuncular mevkilerinden bağımsız oynayacaklar. Sahanın her yerinde pas alternatifi olacaktır. Çok akıcı veya akıcı anlayışında takım halinde hücum ve takım halinde savunma yapılacaktır. Akıcı takım şekli çok riskli bir anlayıştır. Oyuncularınız bu sisteme uygun olmalıdır. Akıcılık rehberimizi mutlaka inceleyin.

Tempo

Tempoyu düşük tutacağız. Çünkü tempo demek yanındaki oyuncuya değilde daha ilerideki oyuncuya pas vermek demektir. Halbuki biz takım halinde çıkacağız. (Akıcı takım şekli sayesinde) Düşük tempo sayesinde riskli pas oranımız azalacak. Top hakimiyetimiz artacak. Takım hep garanti oynamayı deneyecektir.

Genişlik

Takım dar alanda oynayacak. Düşük tempo ve dar alan! Dar alanda oyuncular daha dar dizilecekleri için birbirlerine yakın olacaklar ve pas alternatifleri artacak. Pas kayıplarının önüne geçilecek.

Savunma Çizgisi

Zaten akıcı takım şeklinde takım savunması ileride kurulur. Forvetiniz ile defans hattındaki mesafeyi daraltır. Ayrıca savunma çizgisini de en ileri alıyoruz. Çünkü orta sahaya yakın olan defans oyuncuları pas trafiğine girecek olup oyunu rakip sahaya yıkmamızı sağlayacaktır.
Dikkat Dikkat
Hızlı rakip forvetler defansın arkasına atılan toplarda kaleciyle karşı karşıya kalır. Hele rakip arapası ile ortadan gol bulan bir rakipse aman dikkat! Bu tip takımlarla oynarken defans çizgisini biraz daha geri alabiliriz. Rakip takım analizi rehberimize mutlaka bakın
Ofsayt taktiğine dikkat. Sigorta görevinde bir defansınız varsa leblebi gibi gol yersiniz. Çünkü sigorta görevi verilen defans oyuncusu, savunma çizgisinin gerisinde durur :) Yine rakip takım analizi rehberimizi tavsiye ediyorum.

Pres

Yine akıcılık ile yakından alakalı. Topun sahibi olan oyuncumuzun yanında çok adam olacağından ötürü (Akıcı (mevkisinden bağımsız oynayan oyuncular) ve dar alan oyunu) topu kaybettiğimiz anda bir çok futbolcu topu kazanan rakip futbolcuya 2-3 veya 4 kişi ile pres uygulayıp topu hemen kazanabileceğiz. Bu sayede topa hükmedeceğiz.

Oyun Kurma - Pas Şekli

Defanstan Kısa Pasla Çık

Komutu topun her zaman yerde kalmasını sağlayacak komuttur (Kalecilere defansın ortasına kısa oyna komutu vermeyi unutmayın). Eğer "Daha Yaratıcı Oyna" komutu açıksa oyuncular topu sadece 3. bölgede (rakip defans yayının oralarda) riskli paslar için kaldıracaklardır. "Koşu Yoluna Pas Yap" komutunun açık olması takımınızın top hakimiyetini güçlendirecektir. Ancak unutmayın bu komut takımınızın pozisyona girmesini engelleyici bir komuttur. Maç durumuna göre dengeyi sağlamalısınız.

Pas Seriliği

"Kısa Pas" olacak. Bu komut yakın oyunculara (akıcı ve dar anlayış) ayağa pas yapmamızı sağlayacak komuttur.

Topa Sahip Ol

Bu komut aktif ise oyuncular golü ilk önceliğe almayan bir anlayış ile oynarlar. Daha çok topa sahip olmayı amaçlarlar. Ancak gol sıkıntısı yaşadığınız anlarda kapatmanızı tavsiye ederim. Bu sayede futbolcularınız biraz daha gole gitmeyi düşünürler. Maç içindeki gidişata göre. Topa %70 - 80 hakimseniz ve gol bulamıyorsanız kapatın ki takım gol arasın.

Yaratıcılık Özgürlüğü

Taktik felsefesi ile bir alakası bulunmamaktadır. Oyuncularınızın "özel yetenek" "vizyon gibi mental özellikleri iyiyse açın. İyi değilse kapatın.

Hücum Anlayışı

Hücumda yani üçüncü bölgede takımınızın ne yapacağı taktik anlayışınız daha doğrusu oyuncu rolleri ile yakından alakalıdır. Bizim tiki taka felsefesinde hep pas kalenin içine kadar pas felsefesi olduğu için "Rakip Ceza Alanına Paslaşarak Gir" komutunu açmalıyız.

Bekler

Bu taktikte en önemli nokta bekler. Bekler "hücum" görevli olmak zorunda. Yoksa transfer edin. Neden mi?
  1. Bu taktikte bek oyuncuları hücumda (3. bölgede (rakip yay ve çevresi)) top sizdeyken geniş oynayacaklar ve harika pas alternatifleri oluşturacaklar. Ataklarınız zenginleşecek.
  2. Kanat oyuncularınız dar oynayıp içeri kat edeceklerinden ötürü kenarlardan gelen bu oyuncular ortaları ile size müthiş gol fırsatları doğuracaklar.
Kanatlardan orta ile gol bulan takımlarda "Bekleri İleri Çıkart" komutunu kaldırabiliriz. (Tabi rakip maçın favorisi ise.) Bu sayede bekler geriyi çok boş bırakmayacaklar. Rakip kanatları daha rahat durdurabilecekler. Orta seçimi size kalmış. Forvetleriniz uzunsa havadan, kısaysa yerden, sert vs.

Mevkiden Bağımsız Hareket Etme

Takımın akıcılığı ile yakından alakalıdır. Bu taktiğin en önemli başlıklarından birisi. Oyuncularınız mevkilerinden bağımsız oynamalılar. Bu sayede top neredeyse oyuncularınızın hemen hemen tamamı orada olacaklar. Pas, pres, top kapma, gol girişimleri (rakip ceza sahasında çok kalabalık olma) ve savunma varyasyonlarında hep birlikte hareket etmeliler. Yukarıda hatırlattım çok riskli bir oyun anlayışıdır. Oyuncularınızın mentalleri bu sisteme uygun olmalıdır. (Topsuz alan vb. mental özellikler) Yoksa başarı gelmez. Mentalleri bu sisteme uygun olması derken; Akıcılık rehberinde göreceksiniz. Hangi felsefede hangi oyuncu rol ve görev dağılımı yapmamız gerektiği belirtiliyor.

Oyuncu Rol ve Görevleri

Çok Akıcı ve ya Akıcı bir sistem kullanacağımız için Akıcılık rehberinde bulunan tablodan rol ve görevlere bakabilir ve oyuncularınıza bu rol ve görevlere göre tercihler kazandırın.
Tiki Taka Taktiğinin FM'ye uyarlanmış Takım Talimatları

Örnekler

Premier lig deplasman maçı Manchester United 1.68MR € kadro değeri var. Bizim takım 881MN € kadro değerine sahip.
Yine Premier Lig Deplasman maçı. Arsenal'e yenilmemize rağmen %55 ile top bizde.
Southampton kadro değeri bizim yarımız. Oyuncularımız tek kale oynamış :)

Notlar

BU TAKTİĞİN DEZAVANTAJI TOP SİZDE AMA RAKİP KALEDE POZİSYON BULAMIYORSUNUZ VE RAKİP 2-3 GELİŞİNDE GOL BULUYOR. BU DURUMDA YAPILACAKLAR
  1. TOPA SAHİP OL KOMUTUNU KALDIRIN. OYUNCULARINIZ GOL ARASINLAR.
  2. KOŞU YOLUNA PAS ATAR KOMUTUNU AÇIN Kİ OYUNCULARINIZ POZİSYONA GİREBİLSİNLER.
BU İKİ KOMUTLA RAKİP DURUMUNA GÖRE MAÇ İÇERİSİNDE OYNAMA YAPARSANIZ POZİSYONA GİREMEME SORUNUNU ÇÖZEBİLİRSİNİZ.
Topa sahip olan takımlara karşı taktik varyasyonlar için tıklayınız → http://fmplace1.blogspot.com/2016/09/pas-oran-yuksek-takma-kars-taktik.html

Etiketler: