Takım Şekli - Takım Akıcılığı - Oyuncu Rol ve Görev Rehberi

  (Göster / Gizle)

Akıcılık nedir?

Oyuncuların sahaya yayılış düzenidir. Takımın defans çizgisi ve pres ayarları ile yakından alakalıdır.
Akıcılık oyuncu yapısına göre ayarlanmalı ve hiçbir taktik ayarı yapmadan önce akıcılığı kafamızda belirlemeliyiz. Örneğin herhangi bir takım aldınız ve oyuncuları incelediniz;
Defans görevi verdiğim oyuncular sadece defans yapsın arkadaş ileri uca gol yollarında destek vermesin (hücum özellikleri zayıfsa). Hücumcular da hücum yapsın defansa yardım etmesinler (defans özellikleri zayıfsa)
diyorsanız bu katı felsefe oyunudur. Yani akıcılık, oyuncularınızın mevkilerine olan bağlılığını belirler. Akıcı felsefe seçerseniz forvet oyuncusu değiştirdiği mevkide ne kadar iyi oynayabilecek bunu düşünmeliyiz ve ya bir orta saha oyuncusu forvete çıktığında gol atabilecek mi yoksa pozisyonları heba mı edecek? Akıcı stratejilerde oyuncuların çok özellikli ve diğer mevkilerde oynama kabiliyeti olmalıdır. (Forvet oyuncusu ise pas ve vizyon özelliği,  vb.). Katı felsefelerde ise oyuncu sadece mevkisinde iyi yani bir bek oyuncusunun orta yapma top sürme gibi özellikleri yok ise katı felsefeler iyi olabilir. Şimdi sırayla bu 5 seçeneği inceleyelim;

Çok Katı

Bu seçenekte oyunculara hiç özgürlük tanınmaz (Oyuncu mevkisinden ayrılmaz). Defans oyuncuları sadece defans bölgesinde (*1) orta saha oyuncuları savunmayla hücum arasında (*2) hücum oyuncuları da sadece hücum bölgesinde (*3) görev yaparlar. Mesela "Hücum" görevi verilen sol veya sağ bek oyuncusu çok katı felsefesine aykırıdır. Çünkü "Hücum" görevi verilen oyuncu rakip sahanın aut çizgisine kadar inmeyi ve hücumlara destek olmayı hedefler. Ancak çok katı felsefesine göre oyuncu; alttaki resimdeki *1 nolu sarı alan içerisinde kalacaktır. Bu yüzden bek oyuncuları çok katı felsefesinde "savunma" rolünde oynamalıdır. Bu sayede başarı gelecektir. (Alttaki tabloda tüm mevki ve felsefelere göre bilgiler verilmiştir)
Çok katı oyun akıcılığı: *1 defans *2 ortasaha *3 forvetler
Görüldüğü gibi defans ve hücum bölgeleri; orta saha bölgesinden daha küçük bir alana yayılmış.Yani defanstan top çıkarırken orta sahalarınız yardıma gelmeli; aynı şekilde forvetleri etkili kullanmak için de orta sahalar topu oraya ulaştırmalıdır. Bu seçeneği kullanırsanız takımın bütün yükü orta saha oyuncularında olacağından oyuncuları ve oyuncu rollerini dengeli seçmelisiniz. Çok ofansif orta sahalar seçerseniz defans yalnız kalır; çok defansif orta sahalar seçerseniz forvetler yalnız kalır.

Katı

Bu seçeneğin "çok katı" seçeneğinden farkı; bek oyuncularının daha etkin olup orta sahanın yükünü hafifletmesidir. Defansın ortasındaki oyuncular sadece defans bölgesinde (*1), bekler ve defansif orta saha oyuncuları, orta saha ile defans arasında (*2), kanatlar ve ofansif orta saha oyuncuları orta saha ile forvet arasında (*3), hücumcular ise sadece forvette (*4) görev alırlar.
Katı oyun akıcılığı: 1*Defansın ortasındaki oyuncular 2*bekler, defansif ortasahalar 3*kanatlar ve ofansif ortasaha 4*forvetler
Görüldüğü gibi takım 4 bölüme ayrılır, beklere orta sahaya kadar gidebileceği bir alan verilir. Topu 3. bölgeye aktarmak için 2. bölgede görev alan beklerin ve özellikle defansif orta sahanın yaratıcılığı ve pas yeteneği takımın hücuma çıkmasında; defansif özellikleri de takım defansında kilit rol oynar.

Dengeli

Bu seçenekte oyunculardan dengeli oynaması beklenir. Yani oyuncular asıl görevlerini unutmadan, oyunun diğer yönüne de katkı yapmaya çalışır. Defans oyuncuları, bekler ve defansif orta sahalar, savunma ve orta sahaya top aktarma görevini yapmaya çalışır (*1). Ofansif orta sahalar ve forvetler ise oyun kurma ve gol atma görevi üstlenirler(*2).
Dengeli oyun akıcılığı: 1'deki oyuncular savunma 2'dekiler hücum
Evet görüldüğü gibi takım ikiye ayrılmış durumda. Burada sınırlı bir hareket alanından bahsedebiliriz. Mesela Defansın önündeki defansif ortasaha oyuncusu yeri gelir defansların içine girer. Bek oyuncunuzun kademesine yeri gelir stoperiniz yetişir. Çizili alanlarda hareket alanları oluşur.

Akıcı

Bu seçenekte takım akıcı bir oyun sergilemeye çalışır, Oyunculara fazla özgürlük verilir. Defans biraz daha önde kurulur.
Biraz daha Yaratıcılık ve özgürlük 
Takım defans ve ofans olarak 2'ye ayrılsa da, gerektiğinde defans oyuncuları hücum, hücum oyuncuları da defans yapabilmelidir. Yani takımınızdaki her oyuncunun hem defansif hem de ofansif özellikleri iyi olmalıdır.

Çok Akıcı

Bu seçenekte her oyuncu defans ve hücum yapabilmelidir. Akıcı ve fazla özgürlük tanınarak oynamaya çalışılır. Çok hareketli ve aynı zamanda çok riskli bir anlayıştır. Oyuncular pozisyona göre karar verip o karara göre görev yapmaya çalışır. Yani bir forvet oyuncusu kendi orta sahasının gerisinde rakiple karşılaşırsa defans yapar, aynı şekilde defansif bir oyuncu rakip ceza sahasının çevresindeyse gol arar yada asist yapmaya çalışır. Bu yüzden oyuncuların karar verme ve soğukkanlılık özellikleri çok yüksek olmalıdır. Aksi takdirde kullanılmamalıdır.
Takım komple hücum ve komple defans yapar. Tam yaratıcılık ve özgürlük tanınır.
11 kişi bu alanda ; akıcı,hareketli ve yaratıcı bir şekilde hücum , kademeli ve değişmeli bir şekilde defans yapmaya çalışır.

Akıcılık Karşılaştırma

Alttaki görselde Çok Akıcı oynayan Bayern München ile Katı oynayan Rizespor'u inceledik; (not görseldeki veriler gerçek verilerdir)
Bayern Munih takımında 14 oyuncu gol atmış gollerin %14 forvet mevkisinden gelmiş %86'sı ortasaha ve defans mevkilerinden gelmiş
Bayern München (Almanya);
Takımda gol ile buluşan 14 oyuncu var. Gollerin %14'ünü forvet mevkinde oynayan futbolcular, %64'ünü ortasaha mevkisinde oynayan futbolcular atmış. Bu veri takımın çok akıcı oynadığını gösteriyor. Yani gol atma yükü sadece forvetlerin üzerinde değil ortasaha oyuncuları %64 ile büyük bir destek vermiş. Takımın oyun felsefesi çok akıcı. Ataktayken ortasaha ve defans oyuncuları mevkilerini terk edip hücuma gol aramaya çıkıyorlar. Akıcı felsefelerde savunma mantığı da aynıdır. Tüm takım savunma zamanında ilerideki mevkilerini terkedip geri gelebilirler. Her durumda tam özgürlük tanınıyor. Akıcı felsefeler risklidir. Gerekli mental özellikler olmazsa taktik işlemeyecektir. Alttaki tabloda her felsefe için oyuncu özellikleri mevki ve rol biçiminde görülmektedir.
Çaykur Rizespor (Türkiye);
Takımda gol ile buluşan 11 oyuncu var. Gollerin %46'sını forvet mevkinde oynayan futbolcular, %36'sını orta saha mevkisinde oynayan futbolcular atmış. Bu veri takımın katı bir felsefe ile oynadığını gösterir. Yani gol atma yükü forvet oyuncularının üzerindedir. Takım atağa çıkarken orta saha ve defans oyuncuları pozisyonlarının dışına çok çıkmadan disiplinli bir şekilde oynamaya çalışıyorlar. YANİ FORVET OYUNCULARI HARİÇ KİMSE İLERİ ÇIKIP GOL ATAYIM DİYE DÜŞÜNMEZ. Mental özellikleri düşük hem savunma hemde hücum özellikleri olmayan oyunculardan kurulu takımlar için idealdir. Katı felsefelerde hücumcular golü, defans oyuncuları da defansı düşünür. Alttaki tabloda her felsefe için oyuncu özellikleri mevki ve rol biçiminde görülmektedir.

Akıcılık Felsefelerine Uygun Olabilecek Rol ve Görev Tablosu

Tabloda "kullanma" denilen roller "mevkinden bağımsız oyna" komutu içerdiği içindir.
Çok Katı Katı Dengeli Akıcı Çok Akıcı ("Mevkinden Bağımsız Oyna Komutu" içermelidir)
Kaleci Rol + “Savunma” Görevi Rol + “Savunma” Görevi Rol + “Savunma” Görevi Rol + “Destek” Görevi Rol + “Hücum” Görevi
Libero Rol + “Savunma” Görevi Rol + “Savunma” Görevi Rol + “Destek” Görevi Rol + “Destek” Görevi Rol + “Hücum” Görevi
Orta Defanslar Çakılı Stoper Çakılı Stoper Standart Stoper Standart Stoper Pas Dağıtan Stoper
Sağ ve Sol Bekler Rol + “Savunma” Görevi Rol + “Destek” Görevi Rol + “Destek” Görevi Rol + “Destek” Görevi Rol + “Hücum” Görevi
Defansif Ortasaha Rol + “Savunma” Görevi Rol + “Destek” Görevi
Alttaki Rolleri Kullanma:
Regista (Destek)
Serbest Oyun Kurucu (Destek)
Rol + “Destek” Görevi
Alttaki Rolleri Kullanma:
Regista (Destek)
Serbest Oyun Kurucu (Destek)
Rol + “Destek” Görevi
Kullanma:
Regista (Destek)
Serbest Oyun Kurucu (Destek)
Regista “Destek”
Serbest Oyun Kurucu “Destek”
Ofansif Bekler Sağ - Sol Rol + “Savunma” Görevi Rol + “Destek” Görevi Rol + “Destek” Görevi Rol + “Destek” Görevi Rol + “Hücum” Görevi
Orta Saha Rol + “Destek” Görevi
Kullanma:
İki Yönlü Orta saha (Destek)
Serbest Oyun Kurucu (Destek)
Rol + “Hücum” Görevi Rol + “Hücum” Görevi Rol + “Hücum” Görevi
Rol + “Savunma” Görevi
İki Yönlü Orta saha (Destek)
Serbest Oyun Kurucu (Destek)
Geniş Alan Orta Saha Sol - Sağ Rol + “Destek” Görevi
Kullanma:
Kanattaki Oyun Kurucu (Destek)
Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Kanattaki Oyun Kurucu (Hücum)
Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Kanattaki Oyun Kurucu (Hücum)
Rol + “Hücum” Görevi
Rol + “Savunma” Görevi
Kullanma:
Kanattaki Oyun Kurucu (Hücum)
Kanattaki Oyun Kurucu
(Destek) veya (Hücum)
Ofansif Orta Saha Rol + “Destek” Görevi Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Serbest Oyuncu (Hücum)
Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Serbest Oyuncu (Hücum)
Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Serbest Oyuncu (Hücum)
Serbest Oyuncu (Hücum)
Geniş Ofansif Orta Saha Sağ - Sol Rol + “Destek” Görevi Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Fırsatçı Kanat Oyuncusu (Hücum)
Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Fırsatçı Kanat Oyuncusu (Hücum)
Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Fırsatçı Kanat Oyuncusu (Hücum)
Fırsatçı Kanat Oyuncusu (Hücum)
Forvetler Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Komple Forvet (Hücum)
Serbest Oyuncu (Hücum)
Rol + “Hücum” Görevi
Kullanma:
Komple Forvet (Hücum)
Serbest Oyuncu (Hücum)
Rol + “Destek” Görevi
Kullanma:
Komple Forvet (Hücum)
Rol + “Destek” Görevi
Kullanma:
Komple Forvet (Hücum)
Komple Forvet (Destek) / (Hücum) - Serbest Oyuncu (Hücum)
Oyuncu rolleri rehberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler: ,