Bek & Kanat Bek Mevkilerinin Rolleri

90'lı yılların furyası olan 3-5-2 sistemi 2000'lerin başında rafa kaldırılmasına rağmen İtalyan futbol ekolü için 3'lü savunma sistemi hala geçerlidir. 2016 yılında Juventus'un sık sık kullandığı Medhi Benatia, Leonardo Bonucci ve Andrea Barzagli üçlüsü örnek verilebilir. 2017'ye girdiğimiz şu dönemlerde daha birçok İtalyan takımı üçlü defans blokunu kullanmaktadır. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ile beraber 4'lü savunma sisteminin birkez daha galip geldiği görüldü ve bu sistem 2017 (FM2017) itibariyle geçerliliğini korudu. Günümüz düzeni Football Manager serilerinde de kendisini gösteriyor. Nitekim FM yapımcıları, steam hesabında oyunun kurulu olduğu menajerler tarafından en çok kullanılan taktiğin 4-2-3-1 olduğunu dile getirilmişlerdir.
Bu makalede, defans blokunda bulunan dörtlü veya beşli dizilimin sağ ve solundaki geniş alan oyuncularının rollerini inceleyeceğiz. Mevki ve rol rehberlerimizin amacı FM'de taktiklerinizi daha akıcı hale getirmeye çalışmaktır.

Rollere geçmeden önce Football Manager bek mevkileri ile ilgili birkaç aydınlatıcı bilgi paylaşmak istiyorum. Klasik 4'lü defans kullanıyorsanız, bek mevkilerine vereceğiniz iki rol vardır. Bunlar "Bek" ve "Defansif Bek" rolleridir. "Bek" veya "Defansif Bek" rolü haricindeki diğer "Kanat Bek", "İki Yönlü Bek" ve "Çok Yönlü Bek" rolleri kanat bek mevkilerinde kullanılmalıdır.

Bu açıklamayı yapmamızın sebebi oyun yapımcıları, FM taktik ekranında bek mevkisi kısmında kanat bek mevkilerinin rollerini de seçilebilir yapmalarıdır. Bu bilgi sizin taktiğinizi daha iyi işletmenizi, daha yerinde transferler yapmanızı sağlayacaktır. Siz şimdi bana "sen oyun yapımcılarından daha iyi mi biliyorsun?" diye sorabilirsiniz. Ancak neden bu seçimleri yapmanız gerektiğini rol tanımları ve taktiksel anlayışları incelerken çok daha iyi anlayacaksınız.

  (Göster / Gizle)

Bek

Tanım: Dörtlü defans sisteminde günümüzde menajerlerin geniş alanda en çok kullandığı ve en popüler olan roldür. Dünya üzerindeki en iyi örnekleri Caner Erkin, David Alaba, Dani Carvajal ve Héctor Bellerín örnek verilebilir. Oyunun defansif ve ofansif bölümündedir. Defans yaparken iyi bir stoper olmaları, hücum yaparken ise iyi bir kanat oyuncusu olmaları beklenir.

Aslında FM17'ye kadar ismi "Standart Bek" olarak yanlış çevrilen, yeni ismi ile daha da yanlış çevrilen "BEK" rolünün İngilizce orjinal adı "Full-Back"dir. Türkçe'ye FMPlace olarak bizce "Geri Bek" ve ya "Gerideki Bek" olarak tanımlanması gerekir. Bu sayede rolün anlaşılması bakımından daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Taktiksel Anlayış

Savunma Görevi

Savunma görevi verilen oyuncu, oyunun defansif yönündedir. Defansif özellikleri iyi olur hücuma herhangi bir katkı beklenmez. Özellikle "Çok Katı" ve kısmen "Katı" oyun felsefeleri için ideal seçimdir. Savunma görevi verilen bek oyuncusu katı felsefelerde mevkisinde kalması beklenir. Defans çizgisi ile hareket eder. Top ayağındayken herhangi bir yaratıcılık beklenmez. Hemen en yakın kanat ya da orta saha oyuncusuna basit kısa paslar yapar. Riskli paslar atması beklenmez ve stoperlerin kademesine girer.

Aranan Özellikler

Destek Görevi

Destek görevi verilen bekimiz, yine savunma prensiplerini önde tutacak, kendi mevkisinde bir stoper gibi karşı hücumları karşılayacaktır. Ancak ataklarda orta saha çizgisine kadar çıkacaktır. Orta saha çizgisine kadar çıkan oyuncumuz ara pas, orta yapma ve ataklara genişlik ve birazda ön bölgede (orta sahada) çoğalmamıza neden olacak. Orta saha pas trafiğine dahil olup pas yüzdesine olumlu katkı sağlayacaktır. Oyuncu orta sahaya kadar çıkacağı için mevkisini terk etmeye meyilli olacaktır. Bu nedenle "Destek" görevindeki Bek'i sakın "Çok Katı" felsefesinde tercih etmeyin. Bu görev; "Katı", "Dengeli" ve "Akıcı" oyun felsefeleri için uygundur. Savunma görevine göre daha fazla bölgede oynayacağı için "Dayanıklılık ve "Çalışkanlık" özelliği aranmaktadır.

İpucu: Oyuncunun ana mantığı defansta boşluk vermemek, arkasına oyuncu kaçırmamak ve defansif hamlelerini yapmaktır. Oyuncunun ilk tercihi atakları zenginleştirmektir, hücuma destek vermek değil.

Aranan Özellikler

Hücum Görevi

Hücum görevi verilen bek oyuncusu bu sefer savunmayı ikinci plana alıp oldukça atak bir mantaliteye sahip olacaktır. Kanatları bir kanat oyuncusu gibi boylu boyunca kullanır. Hücuma genişlik katar. Bol bol orta yapar. Bu görev tam bir akıcılık felsefesine uygundur. Oyuncu kanadını rakip aut çizgisine kadar kullanır. Kesinlikle mevkisine bağlı değildir. Gol atmaya çıkar, savunma yapar komple bir görevdir. Özellikle "Çok Akıcı", ve "Akıcı" felsefelerde kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Mevkisini bol bol terk edeceği için dayanıklılık ve hızlanma özelliği çok önemlidir. Bu görevin oyuncusu komple oyuncudur. Bu özelliklere sahip oyuncular pahalıdır ve genellikle büyük takımlarda bulunur. FMPlace ile birlikte artık sizde pekala yetiştirebilir, wonderkid bulabilir veya regen bulabilirsiniz.

Aranan Özellikler

Otomatik Görevi

Bize göre hiçbir taktisyen bu görevi kullanmamalı. Oyuncuya "Rolün bek! Hadi oğlum, yürü oğlum, aslanım, koçum, Hadi göreyim seni" Fatih Terim gibi :) demektir. Günümüz futbolunda artık "hadi koçum" devri bitti. İpucu: Otomatik görevini maçın son dakikalarında "Yüklen" yada "Rölanti" gibi takım talimatları komutlarında kullanmak işe yarayabilir.

Bek Rolünün Oyun İçi Tercihleri

Yukarıdaki taktisel anlayışın,

oyuncu görevlerinin değiştirilemez talimatları ile, oyuncunun oyun içi tercihleri mutlaka örtüşmelidir. Alttaki tercihler görevlere göre kazandırılabilecek en uygun tercihlerdir. Bu tercihlerin haricinde eğer oyuncu müsaitse kendi özelliklerine göre ek tercihler edindirmekte serbestsiniz.

Savunma, Destek & Hücum
Sadece Savunma Görevi
Sadece Destek Görevi
Sadece Hücum Görevi

Defansif Bek

Tanım: Football Manager'de ekonomik bütçesi düşük rahatlıkla ve bolca bulunabilen rol tipidir. Sakın bu role bonservis bedeli ödemeyin. 😊 Hiçbir teknik ve mental kapasitesi olmayan ancak iyi savunma yapan ve İngiltere Premier Liginde bolca bulunan boylu ve güçlü oyunculardır. Günümüz futbolunda bu rol ile ünlü hiçbir Dünya yıldızı bulunmamaktadır. Makbul olan oyuncu tipi, hem stoper hemde bek mevkisinde görev yapabilen oyunculardır. Joker vasfıyla her bütçede takıma girme ihtimali olabilir. Günümüz en iyi örneklerinden birisi resimde görünen Craig Dawson'dur. Hafiften "Bek Rolü" "Savunma Görevini" andıran "Defansif Bek", FM 2017'ye kadar ismi "Çakılı Bek" idi. İngilizce adı Limited Full Back. FM 17 ile birlikte bu rol "Defansif Bek" olarak geldi.

Taktiksel Anlayış

Sadece savunma görevi verilen bu rol sadece savunma yapmaktan sorumludur. Takımınıza savunma yapmaktan başka hiçbir katkısı bulunmaz. Mental, Teknik, Pas ve Hücum varyasyonlarına girmez, giremez. Mevkisini asla terk etmez, uzun boylu olanı makbuldür. Çok Katı ve Katı oyun felsefelerine uygundur. Bu rol stoperlerden sonra takımın defans yükünü yüklenecek oyuncuların başında gelir. "Bek Rolü" "Savunma Görevinden" en büyük farkı ucuz olmasıdır.

Aranan Özellikler

Defansif Bek Rolünün Oyun İçi Tercihleri

Yukarıdaki taktiksel anlayışın,

oyuncu görevlerinin değiştirilemez talimatları ile, oyuncunun oyun içi tercihleri mutlaka örtüşmelidir. Alttaki tercihler görevlere göre kazandırılabilecek en uygun tercihlerdir. Bu tercihlerin haricinde eğer oyuncu müsaitse kendi özelliklerine göre ek tercihler edindirmekte serbestsiniz.

Savunma

Kanat Bek

Orjinal adı wing back. Yani gerideki kanat oyuncusu. Yarı kanat oyuncusu rolü de denilebilir. Defansif özelliklerinin yanında tıpkı bir kanat oyuncusu gibi özellikleri vardır. Bu yüzden değerli ve zor bulunan oyuncu tipidir.

En önemli örnekleri; 2016-2017 sezonunda Fiorentina'dan Chelsea'ye 31.5MN € bonservis bedeliyle transfer olan Marcos Alonso, Christian Fuchs, Layvin Kurzawa ve Mitchell Weiser'dir.

Taktiksel Anlayış

Savunma Görevi

Oyunun defansif yönündedir ancak bir "bek rolü" "savunma" görevi kadar değildir. Çünkü mevkisi buna müsaade etmemektedir. Mevkisi gereği asli görevi savunmanın haricinde takımın pas organizasyonlarına ve nadiren de olsa hücumlara topu ayağında fazla tutmadan bir an önce kanattan yapacağı ortalar ile destek verebilir. Katı felsefelere uygun bir görevdir. Mevkisi gereği defans çizgisinden bağımsızdır. Bir kanadında tek oyuncu oynatan defansif takımlar kullanabilir.
Kanat Bek Rolü Savunma Görevinin Oyun İçi Tercihleri

Yukarıdaki taktiksel anlayışın,

oyuncunun oyun içi tercihleri mutlaka görev değiştirilemez talimatları ile örtüşmelidir. Alttaki tercihler görevlere göre kazandırılabilecek en uygun tercihlerdir. Bu tercihlerin haricinde eğer oyuncu müsaitse kendi özelliklerine göre ek tercihler kazandırmakta serbestsiniz.

Savunma
Aranan Özellikler

Destek Görevi

Defansif ve ofansif görevleri dengededir. Savunma görevine nazaran biraz daha akıcı bir görevdir. Ancak yine arkasına adam kaçırmamayı ve defansif görevlerinden vazgeçmemeyi yeğler. Hücuma da destek vermekten çekinmez. Asıl ofansif görevi orta saha oyuncularının pas yüküne ortak olmaktır. Hücumda daha mental olması pas ve orta yüzdelerinin iyi olmasını sağlamaktadır. Dengeli ve akıcı felsefelere uygun bir görevdir.

Kanat Bek Rolü Destek Görevinin Oyun İçi Tercihleri

Yukarıdaki taktiksel anlayışın,

oyuncunun oyun içi tercihleri mutlaka görev değiştirilemez talimatları ile örtüşmelidir. Alttaki tercihler görevlere göre kazandırılabilecek en uygun tercihlerdir. Bu tercihlerin haricinde eğer oyuncu müsaitse kendi özelliklerine göre ek tercihler kazandırmakta serbestsiniz.

Destek

Hücum Görevi

"Çok Yönlü bek" ile aynı mantıkta çalışır. Farkları Çok Yönlü Bek oyuncusunun teknik kapasitesi çok daha iyidir. Altta çok yönlü bek başlığında inceleyebilirsiniz.

Kanat Bek Rolü Hücum Görevinin Oyun İçi Tercihleri

Yukarıdaki taktiksel anlayışın,

oyuncunun oyun içi tercihleri mutlaka görev değiştirilemez talimatları ile örtüşmelidir. Alttaki tercihler görevlere göre kazandırılabilecek en uygun tercihlerdir. Bu tercihlerin haricinde eğer oyuncu müsaitse kendi özelliklerine göre ek tercihler kazandırmakta serbestsiniz.

Hücum

İki Yönlü Bek

Yine İngilizce adından dolayı anlaşılması daha kolay olan rol. Inverted Wing Back. Tam Türkçe karşılığı "kanadının ters ayağını kullanan kanat bek". Oyunu Türkçe'ye çeviren ekip bu kadar uzun bir ismi kısaltması mümkün görünmüyor. İki Yönlü Bek ismi sadece çok özellik istediğinden ötürü verilmiş (sallanmış) görünüyor ama rolün gerçek anlamını kesinlikle çağrıştırmıyor. Kanadının ters ayağını kullandığı için içeri kat eden bekte denilebilir. Dünyaca ünlü örneği Real Madrid'li Marcelo'dur. Zor bulunan oyuncudur. Genelde regen olarak kullanılabilir. Football Manager kariyerinizde ilerlediğiniz tarihlerde bu role uygun olan regen oyuncular çıkmaya başlayacaktır. Biraz sabretmek durumundasınız:)

Taktiksel Anlayış

Adında belirtildiği gibi kanat bek mevkisine uygun bir roldür. Orta saha hakimiyet savaşında size önemli katkı sağlayacaktır. Adeta bir orta saha oyuncusu da denilebilir. Hatta orta sahada kullanacağınız oyuncuları, bu oyuncuların varlığı ile birlikte başka mevkilerde kullanabilirsiniz. Diğer kanat bekler top ile (ofansif bek, çok yönlü bek) oyun alanını genişletirken, bu görevdeki oyuncu ise daraltmaya çalışır. Kanatlardan orta ile gol bulmak istemeyen takımlar için ideal bir tercih olabilir. Daha çok ortadan hücum yapan takımlara uygun bir roldür. Destek görevi verilen oyuncu, hücumlarda daha çok orta saha hakimiyetine katkıda bulunacaktır. Çok fazla ileri çıkıp arkasında kontra boşluklar bırakmamaya ve orta saha çizgisini çok geçmemeye çalışacaktır. Kesinlikle "Akıcı" ya da "Çok Akıcı" oyun felsefelerine uygun bir roldür. Topla içeri oynar, daha fazla top sürer. Ofansif orta saha bölgesi ile defans arasında mekik dokur. (Mevkinden Bağımsız Oyna).

İki Yönlü Bek Rolünün Oyun İçi Tercihleri

Yukarıdaki taktiksel anlayışın,

oyuncunun oyun içi tercihleri mutlaka görev değiştirilemez talimatları ile örtüşmelidir. Alttaki tercihler görevlere göre kazandırılabilecek en uygun tercihlerdir. Bu tercihlerin haricinde eğer oyuncu müsaitse kendi özelliklerine göre ek tercihler kazandırmakta serbestsiniz.

Aranan Özellikler

Çok Yönlü Bek

Complete Wing Back. Bu Türkçe rol isimlerini kim ve ya kimler koyduysa yakalayıp sevgi göstermek lazım kendilerine. Komple Bek diyemediler yani. Herneyse işimize bakalım özel oyuncudur. Forvetteki komple forvet gibi gerçi onun ismini de tam yaptılar. FM17'de doğru olanları da yanlışa çevirdiler. Artık son rol incelemesinde patladım kusura bakmayın özür diliyorum. Bu kadar iş bilmemezlik olamaz. Tam forvet gibi mevkisinin tüm özelliklerini fazla fazla taşıyan oyuncudur. Komple olduğu için tüm kanat bek rollerinin özelliklerini kapsar, dolayısıyla zor bulunan ve pahalı oyunculardır. Dünyaca ünlü örneği bir zamanlar Roberto Carlos, günümüzde ise Alex Sandro'dur.

Taktiksel Anlayış

Adeta kanat rolüdür. Tüm taç çizgisi baştan sona bu role emanet edilir. "Kanat" rolü sadece hücum yapabilir, Çok Yönlü Bek ise hem hücum hem savunma yapabilir. Kanat oyuncusuna göre çok yönlü olduğu için hem zor bulunur hem de daha pahalı oyunculardır. Defansif görevlerinin iyi olması ve defansif bir mevki olması sizi aldatmasın. Çünkü oyuncu sürekli hücuma çıkacaktır. Kontra ataklarda bu oyuncunun boşluğunu doldurmak için kesinlikle bir şeyler düşünmelisiniz. Mesela 3'lü stoper kurgusu gibi. Savunma görevli bir defansif orta saha gibi. Örnekler çoğaltılabilir. Yaratıcı oyuncudur (top sürme, sık orta). Hücumda asli görevi kanat oyuncusu gibi bireysel top sürüp, adam geçip, taç çizgisine yakın ilerleyip son olarak sıfıra inip golcülere asist yapmaktır.

Yandaki resimde de görüldüğü gibi eğer taktiğiniz de ofansif orta saha sağ/sol mevkisinde oyuncu oynatıyorsanız içe kat eden ("Fırsatçı Kanat", "İç Forvet", "Ofansif Oyun Kurucu") roller tercih etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü Kanat Bek Hücum Görevi taç çizgisini zaten kullanıyor olacaktır. Bir ikinci oyuncunuzu ziyan etmenize gerek kalmayacaktır.

Çok Yönlü Bek Rolünün Oyun İçi Tercihleri

Yukarıdaki taktiksel anlayışın,

oyuncunun oyun içi tercihleri mutlaka görev değiştirilemez talimatları ile örtüşmelidir. Alttaki tercihler görevlere göre kazandırılabilecek en uygun tercihlerdir. Bu tercihlerin haricinde eğer oyuncu müsaitse kendi özelliklerine göre ek tercihler kazandırmakta serbestsiniz.

Aranan Özellikler

İpuçları

Etiketler: