Takımın Beyni (Enganche) ve 10 Numara (Trequartista)

fm takımın beyni enganche 10 numara trequartista football manager Birbirine benzer roller oldukları için, farklarını daha iyi görebilmek adına aynı başlıkta inceliyoruz.

Takımın Beyni (Enganche)

Klasik 10 numara. "Enganche" kelimesi Güney Amerika ekolünden gelmiştir. Tarihte Güney Amerika ülkelerini sömüren İspanyolların dil emperyalizmi sonucu bu ülkelerde İspanyolca neredeyse ana dil konumuna gelmiştir. Kelime İspanyolca ama İspanya futbol kültürü ile bir alakası yoktur. Fenerbahçe'de oynayan Alex de Souza ve  Diego Ribas örnek verilebilir. Günümüzde ise en iyi örneklerinden biri Mesut Özil'dir.
Modern dünya futbolunda bu tip oyuncular artık çok rağbet görmüyor, daha çok oyunun iki yanında da etkin futbolcular tercih ediliyor. Bu durum Football Manager'e de yansımış durumda zira "Özel Yetenek" artık hiçbir rolde kilit özellik olarak aranmıyor. Dünyada artık pek tercih edilmeyen bu rolü dolayısıyla FM'de bulmakta zorlaşıyor.
Yukarıda verdiğimiz örnekte Mesut Özil'in bile "Takım Oyunu", "Çalışkanlık", "Dayanıklılık", "Hız - Hızlanma" "Dribbling" gibi özelliklerinin iyi olması bu role tam uygun olmadığını ve iki yönlü olduğunu gösteriyor.
Sadece "hücum" görevi verilebilir. Tüm takım bu oyuncuyu merkez olarak kabul eder. Atakların olgunlaşması için bu oyuncu aranır. Top ayağına geldiğinde mükemmel bir oyun okuması yapması beklenir. (Pas, ilk kontrol ve teknik (çalım)). Müthiş bir futbol zekasına sahiptirler. Top sürmez, golcü değildir.
Kendine mükemmel boş alanlar yaratıp takımın ataklarını yönetme konusunda ustadır. Öyle ki İngiliz bir gazeteci Mesut'un Kabe'deki fotoğrafını paylaşarak şu yorumu yapmıştır;
Dünyanın en kalabalık yerinde bile boş alan buluyor
diyerek övgüde bulunmuştur.
Rol, mevkisinden defansif yönde ayrılmaz. Çalışkan değildir. Pres yapmaz. Arkasındaki oyuncular onun defansif yöndeki eksikliğini kapatacak güçte ve fizikte olmalıdır. Bu tip oyuncularda fiziksel varlık aranmaz.

Aranan Özellikler

  1. Teknik: İlk Kontrol, Pas, Teknik
  2. Zihinsel: Karar Alma, Soğukkanlılık, Topsuz Alan, Vizyon 
  3. Kilit Olmayan Özellikler: Önsezi, Özel Yetenek

Oyun İçi Tercihleri

Serbest Oyuncu (FM 17 ile birlikte artık "10 Numara") (Trequartista)

Rehberin başında bu iki rolün birbirine benzer olduklarından bahsetmiştik. "Serbest Oyuncu (FM 17 ile birlikte artık "10 Numara") (Trequartista)" rolünü incelerken "Takımın Beyni (Enganche)" rolü ile kıyas şeklinde gideceğiz. Bu sayede aradaki farkları daha iyi analiz etmiş oluruz.
Öncelikle "Trequartista" ne demek sorusunun yanıtı ile başlamak istiyorum zira rollerin orjinal isimleri bize rolü daha iyi anlamamızı sağlıyor. Trequartista, İtalyan futbolunda 10 Numara diye tabir edilen, oyun kurucu forvet rolünü üstlenen ileriye dönük ofansif orta saha ve forvet mevkilerinde oynayabilen oyuncudur.
Takımın Beyni (Enganche) için klasik 10 numara dedik, Serbest Oyuncu (FM 17 ile birlikte artık "10 Numara") (Trequartista) içinde modern 10 numara diyebiliriz. Oyun Kurucu forvette denilebilir. En meşhur örneği olarak Del Piero gösterilebilir. Günümüzde ise Sergio Agüero ve Messi gösterilebilir.
Takımın Beyni rolüne ek,
"Oyun Kurucu" "Hücum" rolüne de benzer. Farkları,

Aranan Özellikler

  1. Teknik: İlk Kontrol, Pas, Teknik
  2. Zihinsel: Karar Alma, Önsezi, Soğukkanlılık, Topsuz Alan, Vizyon 
  3. Kilit Olmayan Özellikler: Bitiricilik, Özel Yetenek, Çeviklik

Oyun İçi Tercihleri

Serbest Oyuncu (FM 17 ile birlikte artık "10 Numara") (Trequartista) için İpuçları;

2 rolün artı ve eksi yönleri

"Takımın Beyni (Enganche)" avantajları, "Serbest Oyuncu (FM 17 ile birlikte artık "10 Numara") (Trequartista)" avantajları ve 2 rolünde eksi yönleri

Peki bu roller neden artık rağbet görmüyor? Ben kullanmalı mıyım?

Evet doğru özellikle ofansif orta saha bölgesinde artık bu roller tercih edilmemeye başladı. Çünkü "Oyun Kurucu" rolü takım oyununa daha çok riayet ediyor. Oyunun ikinci tarafında (defans) varlık gösteriyor. Modern futbolda istatistik çok önemli bir hal aldı. Bu rollerde oyuncular kendi kafalarına göre takılırlar. Maksimum yaratıcılık özgürlüğü tanınmıştır. Artık menajerler verdiği taktikleri sahaya yansıtan oyuncuları istiyor.
Peki ben kullanmalı mıyım?
Forvet mevkisi için sözüm meclisten dışarı 2. forvet olarak 10 numara 5 yıldız "serbest oyuncu" (FM 17 ile birlikte artık "10 Numara") rolü kullanılabilir. Tabi Serbest Oyuncu (FM 17 ile birlikte artık "10 Numara") bulabilene
Ofansif orta sahada ise;

Etiketler: