Oyuncu Kişilikleri

Football Manager oyununda her futbolcunun maçtaki performansını, medyayla ilişkisini, kulüpteki mutluluğunu, antrenmandaki çabasını, takım arkadaşları ve menajeriyle ilişkisini etkileyen gizli
kişilik özellikleri vardır. Kişilik çeşitleri de bu kişilik özellikleri kombinasyonlarıyla oluşur.
Bu gizli kişilik özellikleri; Hırs(Ambition), Tartışma (Controversy), Sadakat (Loyalty), Baskı (Pressure), Profesyonellik (Professionalism), Sportmenlik (Sportsmanship) ve Mizaç (Temperament) özellikleridir. Bu gizli özelliklerle beraber Kararlılık ve Liderlik zihinsel özellikleri, oyuncunun kişilik tanımlamasını ve medyaya karşı tutumunu belirler. Bu bilgiler oyuncu profilinin genel bakış menüsünde bilgi sekmesinde yer alır. FM'de oyuncuların kişilikleri kadro kurarken de dikkat edilmesi gereken bir bilgidir.

Oyuncu Kişiliğinin belirlenmesi

Bir oyuncunun kişiliğini, sadece profilindeki kişilik ve medyaya karşı tutumu bilgileriyle değil, belli durumlara nasıl tepki verdiğini de inceleyerek belirleyebilirsiniz. Bu durumlar; takım konuşmaları, birebir konuşmalar, medyaya yaptığı açıklamalar veya onun hakkında yapılan açıklamalara tepkisi olarak sıralanabilir. Yine bilgi sekmesinde yer alan "mutluluk" kısmını takip ederek kişiliği hakkında ipuçları yakalayabilirsiniz. Ek olarak; maç sırasına "Beden Dili" menüsünü açıp takip ederek de oyuncu kişiliği hakkında ipuçları bulabilirsiniz.

Kadro Kişiliği

Football Manager'de kadronuzun kişilik tanımlaması, Kulüp menüsünün Genel bölümünde görünür. Bu değer, oyuncularınızın Profesyonellik, Hırs ve Sadakat özelliklerinin yanında Kararlılık (azim) özelliğinin de etkisiyle belirlenir ve en yüksek olan değere göre isim alır.

Kişilik Özellikleri

  1. Hırs: Oyuncunun başarıya ne kadar ulaşmaya istekli olduğunu belirler. Hırslı oyuncular daha çabuk gelişim göstermeye meğillidirler ama aynı zamanda düşük ligdeki bir takımdan veya az başarılı bir takımdan ayrılmayı daha çabuk isterler. Bu yüzden moralleri diğer oyunculara göre daha çabuk düşebilir. Yüksek hırslı oyuncularla kontrat yaparken de maddelere dikkat etmek gereklidir.
  2. Sadakat: Oyuncunun mevcut kulübünde ne kadar çok kalmak istediğini gösterir. Daha büyük takımlara gitme istekleri, daha yüksek maaş alamadıkları için mutsuz olma eğilimleri çok düşük olur. Yüksek sadakat değeri olan oyuncuların idare edilmesi de kolaydır.
  3. Baskıya Dayanıklılık: Oyuncunun zorlu durumları nasıl idare edeceğini belirler. Rakip menajer onun hakkında yorum yaptığında, eleştirildiklerinde, formları düşük olduğunda, kümeden düşme mücadelesi verdiklerinde bu baskılara nasıl tepki verecekleri baskıya dayanıklılık özelliğine bağlıdır. Bu değeri yüksek olan oyuncular, zor durumlara daha iyi tepkiler verirler.
  4. Profesyonellik: Oyuncunun ne kadar çalışkan olduğunu ve genel davranış biçiminin nasıl olduğunu belirler. Profesyonellik özelliği yüksek futbolcular, saha içinde ve saha dışında örnek bir davranış sergilerler. Yoğun antrenman programlarından mutsuz olma eğilimleri çok düşüktür. Yaşlandıklarında ve zirve noktasına ulaştıklarnda; yeteneklerinin düşüşü yavaş olur, değerlerini diğer oyunculara göre daha uzun süre korurlar. Oyuncunun bu değeri yüksekse maç sırasında profesyonel bir beden dili gösterir. Ayrıca fizyoterapistiniz antrenman raporlarında oyuncuların profesyonelliklerinden bahsedebilirler. Bu da oyuncunun yüksek profesyonellik özelliği olduğunu gösterir.
  5. Sportmenlik: Oyuncunun maçlarda ne kadar etik davranacağını belirler. Bu özelliği yüksek olan oyuncuların maç sırasında daha iyi davranışlar sergilerler. Örneğin rakip futbolcu sakatlandığında topu dışarı atarlar.
  6. Huy: İşler aleyhine gittiğinde oyuncunun ne kadar disiplinli davranacağını belirler. Bu özelliği yüksek olan oyuncular, faul yapıldığında veya hakem takım aleyhine karar vermeye başladığında kontrolden çıkıp oyun disiplininden kopmazlar. Maç sırasında vücut dili çok çabuk sinirli hale gelen oyuncuların bu özellik değeri zayıf demektir.
KİŞİLİK ÇEŞİTLERİ: Oyuncu kişilikleri; pozitif, negatif ve nötr oyuncu kişiliği olmak üzere üç gruba ayrılır. Pozitif Kişilikler içinde yer alan Resolute ve Determined çevirisi yapılırken ikisi de "Kararlı" olarak kaydedilmiş. Bu yüzden kişiliği Kararlı olan futbolculardan emin olmak için ingilizcesini kontrol etmek isteyebilirsiniz.

1- Pozitif Kişilikler
2- Negatif Kişilikler (Sadece Regen Oyuncularda)
  1. Tembel (Slack): iç karartıcı derecede profesyonellik ve oldukça zayıf-iç karartıcı arası Kararlılık özelliği
  2. Gayri Ciddi (Casual): çok zayıf Profesyonellik ve oldukça zayıf-iç karartıcı seviyede Kararlılık özelliği
  3. Huy (Temperamental): çok zaıf- iç karartıcı derecede Huy ve ortalama-iç karartıcı arası profesyonellik özelliği
  4. Azimsiz (Unambitious): çok zayıf- iç karartıcı seviyeleri arası Hırs, ama en az ortalama seviyede Sadakat
  5. Kolay Bezen (Easily Discouraged): iç karartıcı seviyede Kararlılık, oldukça zayıf- iç karartıcı arası Hırs ve iyi seviyesinin altında Sportmenlik
  6. Kararlılığı Düşük (Low Determination): çok zayıf Kararlılık, oldukça zayıf-iç karartıcı arası Hırs ve iyi seviyesinden düşük Sportmenlik
  7. Yüreksiz (Spineless): iç karartıcı Baskıya Dayanıklılık, oldukça zayıf-iç karartıcı arası Kararlılık ve iyi seviyesinin altında Sportmenlik
  8. Kendine İnancı Düşük (Low Self-Belief): çok zayıf Baskıya Dayanıklılık, oldukça zayıf-iç karartıcı seviyede Kararlılık ve iyi seviyesinin altında Sportmenlik
3- Nötr Kişilikler
Oyuncunun Medyaya Karşı Tutumu: Oyuncu aşağıdaki özelliklerin birden fazlasına sahip olabilir.
Kaynak: http://www.fmrehberi.com/2015/08/oyuncu-kisilikleri.html

Etiketler: