Defansif Oyun Kurucu ve Regista

Bastian Schweinsteiger
Birbirine benzer roller oldukları için aynı başlıkta inceliyoruz. Bu sayede farklarını daha rahat anlayabiliriz.

Defansif Oyun Kurucu (Deep-Lying Playmaker)

Defans ile hücum hattındaki köprü rolünü yüklenir. Tıpkı "Oyun Kurucu" gibi mükemmel oyun görüşü, tekniği ve doğru yerde doğru kararı verebilen oyuncudur. Bu meziyetleri oyun kurucu gibi gol yollarında pek etkili olmayacaktır. Mevkiden ayrılma talimatı vardır. Oyun kurucuya nazaran daha iki yönlü (defans, hücum) bir oyuncudur, atak başlatıcısıdır. Orta sahada pas yüzdesi çok yüksek oynayacaktır.

Hem orta sahanın ortasında hemde defansif orta saha bölgesinde görev yapabilir. Hangi bölgede oynatacağınız sizin taktik anlayışınıza göre değişebilir. Bizim tavsiyemiz daha çok defansif orta saha kullandığınız taktiklerde bu rolü tercih edin. Böylece defansla hücum arasındaki köprü görevini çok daha iyi yerine getirebilir.
Özellikle geriden kısa pas ile çıkan takımlar için biçilmiş kaftandır. Savunma ve destek görevi verilebilir. Savunma görevinde oyuncu daha çok savunmada kalır atak başlangıçlarını organize eder, asli görevi budur. Top sürmeden ofansif orta saha bölgesindeki futbolculara topu iletir. Görevi savunma olsa bile sadece vücuden orada durur ve rakip ofansif orta sahanın boş alanlarını kapatır. Yanında yada hemen önünde defansif yönleri güçlü iyi fiziksel özelliklere sahip bir orta saha olursa çok daha iyi performans sergiler. Destek rolünde ise biraz daha topla oynayabilir. Alanını boşaltabilir. Destek görevinde mutlaka yanında iyi fizikli en az bir adet defansif oyuncu gereklidir. Alman milli takımında Sami Khedira ile Bastian Schweinsteiger örnek verilebilir. Topa hükmeden takımlar için uygun bir roldür.

Aranan Özellikler

  1. Teknik: İlk Dokunuş, Pas, Teknik
  2. Zihinsel: Karar Alma, Soğukkanlılık, Vizyon
  3. Kilit Olmayan Özellikler: Uzaktan Şut(Destek Görevi), Pozisyon Alma (Savunma Görevi), Takım Oyunu (Savunma Görevi), Topsuz Alan (Destek Görevi), Denge

Oyun İçi Tercihleri

Takımınıza "defansif oyun kurucu" rolünde ister defans görevli ister destek görevli bir oyuncu kazandırmak için buradaki filtreleri kullanarak her bütçeye uygun oyuncuları bulabilirsiniz.

Regista

Tanım: İtalyancada "yönetmen" demek. Türkçe karşılığı rolü adeta tek kelimeyle anlatıyor. Defansif oyun kurucuya göre daha tecrübeli ve daha sorumluluk alabilen büyük futbolculardır. Pirlo, Xabi Alonso ilk akla gelen isimlerdir. Oyuncu, maça her şeyini verir. Yürekli, karakterli ve devamlı oyunculardır. Bulunması zor oyunculardır. Defansif oyun kurucu "çömez", regista "usta" dersek sanırım daha iyi anlatmış olurum.
Taktiksel Anlayış: Sahanın hemen her yerinde görebilirsiniz. Ana görevi defansif oyun kurucu ile aynıdır. Ancak Regista'ya daha fazla özgürlük ve hareket alanı tanınmıştır. Akıcı ve mutlak top hakimiyeti istenen taktiklerde çok iyi iş görür. Çok fazla tekniktir. Uzun pas denemeleri yapar. Bir uzun pas ile gol pozisyonu çıkarabilir. Pozisyonunu terk etmeye daha müsait bir roldür. Bu yüzden mutlaka yanında bir sigorta oynatın.

Aranan Özellikler

  1. Teknik: İlk Kontrol, Pas, Teknik
  2. Zihinsel: Karar Alma, Soğukkanlılık, Topsuz Alan, Vizyon
  3. Kilit Olmayan Özellikler: Agresiflik, Kararlılık, Konsantrasyon, Önsezi, Pozisyon Alma, Takım Oyunu, Denge

Oyun İçi Tercihleri

Takımınıza "Regista" rolünde bir oyuncu kazandırmak için buradaki filtreleri kullanarak her bütçeye uygun oyuncuları bulabilirsiniz.

Ortak Yanları

  • İki rolünde en verimli olduğu yer defansif orta saha bölgesidir.
  • Defansif orta saha bölgesinde en verimli dizilimi yanlarında bir fizikli oyuncunun varlığı ile olur.






Etiketler: