Kaleci ve Libero Kaleci Rol ve Görevleri

Kaleci Rolü ve Görevleri

Kaleci rolündeki kaleciler klasik çizgi kalecileridir. (Rüştü, Buffon, Casillas) Bu yüzden sadece savunma görevi verilebilir. "Katı" ve "dengeli" felsefelerde kullanılmasını tavsiye ediyorum. Bu felsefelerde oyuncular mevki terk etmeden oynarlar.
Bir kalecide olması gereken en önemli özellikler; (Önem sırasına göre)
Videoda üstteki yazılanları daha iyi anlayacaksınız.

Libero Kaleci Rolü ve Görevleri

Libero Kaleci rolündeki kaleciler, oyunun 2 yönündedir. (Fernando Muslera) Normal kaleciler daha çok kale çizgisinde durur. Libero kaleciler ise isminden de anlaşılacağı gibi kaleden açılıp top keser, pas verir, gerekirse çalım atar"Akıcı" ve "Çok Akıcı" felsefelerde tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü bu felsefelerde defans çizgisi daha önde duracağından ötürü arkaya atılan toplara libero kaleciniz müdahale edecektir. Libero kaleci rolünde 3 görev vardır;
  1. Savunma Görevi: Daha kontrollü kalesini terk etmesi gerektiği anlarda çıkacak. Ceza sahasını terk etmeyi pek tercih etmeyecek.
  2. Destek Görevi: Gerektiği an kalesini terk edecek. Hatta yayın önlerine gelecek topları savuşturacak, kontra başlatacak, pas verecek.
  3. Hücum Görevi: Gerekirse orta sahaya kadar açılır. Pas, kontra ve atak başlatma görevi vardır. Çalım deneyebilir
Libero kalecide olması gereken özellikler normal kaleci rolüne ek;
Günümüzdeki en iyi örnek Alman milli takımı ve +FC Bayern München'in gözbebeği +Manuel Neuer'dir.

Taktiğinize göre kalecilerin özel talimatları

Kalecinin topu oyuna başlangıç şekli: Kaleci top kontrolündeyken kısa oynar, uzun oynar, kontra oynar (hızlı başlatır) yada ağır oynar (yavaş başlatır)

Kısa başlatılacak toplarda yer (ayak hakimiyeti), uzun başlatılacak toplarda hava hakimiyeti gereklidir.

Kısa Oynar; Defansın ortasında oynayan oyuncularınızın en az 1 tanesi teknik, ilk kontrol ve pas özellikleri 11 ve üzerinde olmalıdır. Yani "Pas Dağıtan Stoper" rolünde oynamalıdır. Defansta bu özelliklere sahip oyuncularınız varsa hele birde takım talimatlarından "Defanstan kısa pas ile çık" talimatı verirseniz oyunun mutlak hakimi olabilirsiniz. "TOPU BELLİ MEVKİYE OYNA" seçeneğinden pas ve teknik özellikleri en iyi olan "pas dağıtan stoper" rollü oyuncunuzun oynadığı mevkiye topu kısa gönderebilirsiniz. Not: "Elle Başlatma Özelliği" iyi olmalıdır. Aksi taktirde baskı altında rakibe hediye edilecek toplar golle sonuçlanacaktır.

Uzun Oynar; Defansınızda teknik stoperler olmayabilir. Bu durumda uzun başlatın. Ama muhakkak pivot tarzı bir uzun boylu oyuncunuz sahada forvetlerde olmalıdır. Yoksa bütün topları rakibe hediye edersiniz. Oyunun hakimiyetini kaybedersiniz. Uzun oyuncu varsa ileride çok güzel tehlikeler yaratabilirsiniz.
Takımınıza uygun

Etiketler: