Oyun İçi Tercihleri

oyun içi tercihleri fm football manager
Her oyuncunun maç içerisinde uyguladığı kişisel tercihler vardır. Başka bir deyişle, maç içerisinde gerçekleştirdiği başarılı eylemler de denilebilir. Bu tercihleri oyuncunun profil ve bilgi ekranında görebilirsiniz. Bu tercihler oyuncunuzun saha içi performansını oldukça etkiler. Oyun içi tercihleri; vasat oyuncuların kendilerini aşmalarını ve değer artışı sağlar. Oyuncu rolleri ile çok yakından alakalıdır. Aşağıda detaylı değineceğiz. Bir oyuncu en fazla 5 yada 6 tercih kazanabilir. Oyun içi tercihleri 2 şekilde kazandırılır. Birincisi Tutoring, yani takımın tecrübeli bir oyuncusunun genç oyunculara verdiği özel ders. Bazı tercihler sadece tutoring (özel ders) ile kazandırılıyor. İkincisi ise antrenman sistemidir.
Alttaki resimlerde görüldüğü gibi "Talepte Bulun" kısmına tıklayıp istediğiniz hocadan oyuncunun oyun içi tercihi kazanmasını talep edebilirsiniz. Defansif tercihlerde defansif antrenör, ofansif tercihlerde ofansif antrenörleri tercih ediniz.

Topla Hareketlenme Antrenmanları

Sağ / Sol Kanattan Topla Bindirme Yapar (Runs With Ball Down Left / Right)

Taç çizgisine yakın oynayan kanat oyuncuları için olmazsa olmaz özelliktir. Kanat rehberimizi incelemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Oyuncunun topu genelde taç çizgisine yakın sürmesini sağlar. Kanadının ayağı güçlü olmalıdır. Dribbling, hızlanma, çeviklik, denge ve hız ister. "İçe kat eden kanat" ve "Çok yönlü bek" rolündeki oyuncular için kesinlikle uygun değildir. Neden? Bu tercih kanadının ayağının güçlü olduğu oyuncularda ve taç çizgisine yakın oynayıp orta yapan taktikte geçerlidir. "İçe kat eden kanat" ve "çok yönlü bek" rollerine kazandırmayın zira bu oyuncular kanadının ters ayağı güçlü olduğu için içeri kat eden oyunculardır.
  1. Uyumlu Taktik Talimatları: "Rakip Savunmanın Üstüne Git" (Takım Talimatı), "Topla Geniş Alanda Oyna" (Oyuncu Talimatı).
  2. Zıt Taktik Talimatları: "Daha Az Top Sür" (Takım Talimatı), "Topla İçeri Kat Et" (Oyuncu Talimatı).

Taç Çizgisine Yakın Oynar (Hugs Line)

Kanadının ayağını kullanan "Kanat Oyuncusu" rolünde mutlaka olması gereken özelliktir. Oyuncun taç çizgisine yakın oynamasını sağlar. "İçe kat eden kanat" ve "Çok yönlü bek" rolündeki oyuncular için kesinlikle uygun değildir.
  1. Uyumlu Taktik Talimatları: "Geniş Alanda Oyna" (Takım Talimatı), "Geniş Alanda Oyna" (Oyuncu Talimatı).
  2. Zıt Taktik Talimatları: "Dar Alanda Oyna" (Takım Talimatı), "Daha Dar Alanda Oyna" (Oyuncu Talimatı).

Merkezden Topla Birlikte Kat Eder (Runs With Ball Through Centre)

Sahanın ortasından topu sürmeyi hedefler. Sahanın ortasında görev alan ve dribling özelliği aranan oyuncularınıza kazandırılmalıdır. Ayrıca kanatlardan içeri kateden oyuncularınız varsa onlar içinde uygundur. İyi derecede dribling, özel yetenek, hızlanma, çeviklik, denge ve hız ister.
  1. Uyumlu Taktik Talimatları: "Rakip Savunmanın Üstüne Git" (Takım Talimatı), "Daha Fazla Top Sür" ve "Topla İçeriye Kat Et" (Oyuncu Talimatı).
  2. Zıt Taktik Talimatları: "Daha Az Top Sür" ve "Topla Geniş Alanda Oyna" (Oyuncu Talimatı).

Sağ / Sol Kanattan İçe Kat Eder (Cuts Inside)

İçe kat eden kanat ve kanattaki oyun kurucu rolündeki oyuncularda olmazsa olmaz özellik. Mutlaka kazandırmalısınız. İçe kat eden oyuncu kanadının ters ayağını kullanması şarttır. Sol kanatta ise sağ ayağının güçlü olması gerekir. Gerekli özellik yazmadık. Çünkü içe kat eden oyuncularda özelliği ne olursa olsun bu tercihi kazandırmalısınız. Eğer kazanamıyorsa bir an önce takımdan gönderin. "Kanat oyuncusu", "Standart bek" "İki yönlü bek" "Ofansif Bek" rolündeki oyuncular için kesinlikle uygun değildir. Çünkü bu tip oyunculardan kanadında top sürüp kanat ayağı ile orta yapılması beklenir.
  1. Uyumlu Taktik Talimatları: "Topla İçeriye Kat Et" (Oyuncu Talimatı).
  2. Zıt Taktik Talimatları: "Topla Geniş Alanda Oyna" (Oyuncu Talimatı).

Topu Bir Taraftan Atıp Diğer Taraftan Geçer (Knocks ball past opponent)

Geniş alan oyuncularımız için mükemmel bir özellik. Kanat ve bekler için olmazsa olmaz diyebiliriz. Özellikle Dribbling özelliği düşükse geniş alanda hızı ile rakibini geçer. Kesinlikle kazandırılması gereken bir tercih. İyi derecede karar verme mükemmel derecede hız ve hızlanma ister.
  1. Uyumlu Taktik Talimatları: "Rakip Savunmanın Üstüne Git" (Takım Talimatı), Daha Fazla Top Sür (Oyuncu Talimatı).
  2. Zıt Taktik Talimatları: "Daha Az Top Sür" (Oyuncu Talimatı).

Oyunu Yavaşlatır (Stops Play)

Bu özelliği genelde kısa pas tercihi ile oynayan taktiklerde oyuncularımıza kazandırmalıyız. Kontra yada yüksek tempolu oynuyorsak kesinlikle bu tarz oyuncular barındırmayın zira ani fırsatları hiç edebiliriz. Bu tercihi olan oyuncu topu ayağında tutarak takım arkadaşlarının iyice rakip alana yerleşmesini ve pozisyon almasını bekler. Ofansif Orta saha oyuncuları için uygun bir tercihtir. Ayağında top tutacağı için oyuncunun güç ve denge özellikleri ister.
  1. Uyumlu Taktik Talimatları: "Topu Ayağında Tut" (Oyuncu Talimatı).
Not: Bu özelliği takımınızda bir oyuncunuza kazandırın. Aksi taktirde takımınızın temposu çok fazla düşecektir. Gol pozisyonu sıkıntısı yaşayabilirsiniz.

Topla Fazla Oynar (Runs with ball often)

Oyuncu topla fazla oynar. Nani, Robben yeni nesilde Emre Mor örnek verilebilir. Yüksek derecede dribbling, özel yetenek, hızlanma, çeviklik, denge ve hız ister.
  1. Uyumlu Taktik Talimatları: "Rakip Savunmanın Üstüne Git" (Takım Talimatı), Daha Fazla Top Sür (Oyuncu Talimatı).
  2. Zıt Taktik Talimatları: "Daha Az Top Sür" (Oyuncu Talimatı).

Nadiren Topla Beraber Koşar (Runs with ball rarely)

Oyuncunun fazla topla oynamamasını sağlar. Böylece gereksiz top kayıplarından kurtulmuş olursunuz. Topla koşmayı gerektiren yukarıdaki özelliklerden yoksun özellikle defansif oyuncular için idealdir
  1. Uyumlu Taktik Talimatları: "Daha Az Top Sür" (Oyuncu Talimatı).
  2. Zıt Taktik Talimatları: "Rakip Savunmanın Üstüne Git" (Takım Talimatı), Daha Fazla Top Sür (Oyuncu Talimatı).

Sık Sık Topla Beraber Koşar (Runs With Ball Often)

Pas verme özelliği düşük yada dribbling özelliği iyi oyunculara kazandırılabilir. Bu sayede oyuncu daha tehlikeli pozisyonlar yaratabilecektir.
  1. Uyumlu Taktik Talimatları: "Rakip Savunmanın Üstüne Git" (Takım Talimatı), Daha Fazla Top Sür (Oyuncu Talimatı).
  2. Zıt Taktik Talimatları: "Daha Az Top Sür" (Oyuncu Talimatı).

İki kanattan da ceza sahasına kat eder

Yukarıda bahsettik. Hem sağ hem sol kanatta oynayabilen iki ayağı kuvvetli oyunculara kazandırılabilir. Ancak FM içerisinde ben hiçbir oyuncuya bu özelliği kazandıramadım. Menüde böyle bir seçenek yok. Ya sağ ya sol kanattan diyor. Ya da benim iki açıkta da oynayabilen oyuncum olmadı. Deneyen varsa yorum yaparsa sevinirim.

Topsuz Hareketlenme Antrenmanları

Uygun Olduğunda Hücüma Çıkar (Gets Forward Whenever possible)

Hücum görevli bekler için olmazsa olmaz özelliktir. Defansif roller için ideal değildir. Hücum hattında çoğalmanızı ve gerekli genişliği bulmanızı sağlar. Rakip kilidini çözmede çok etkili olacaktır. Asıl kullanım yeri bekler olmakla beraber hücum rollü orta saha oyuncuları için de kullanılabilir. "Önsezi", "Karar Verme", "Topsuz Alan", ve "Pozisyon Alma" özellikleri ister.

Her Zaman Geride kalır (Stays Back at All Times)

Defansif özellikleri iyi olan oyunculara kazandırılmalıdır. "Markaj", "Önsezi", "Pozisyon Alma" ve "Takım Oyunu" özellikleri ister. Oyuncu forvet koşularını neredeyse sıfıra indirir. Defans rollü oyuncular için uygundur. (Savaşçı Orta Saha vb.) Yalnız orta saha defans rollü oyuncuların "Teknik", "Pas" ve "Vizyon" özellikleri 13 ve yukarısında ise bu tercih oyuncunun iyi olan ikinci yönünü (hücum) oldukça kısıtlayacaktır. Bu durum sizi hücumlarda sıkıntıya sokabilir.

Boş Alanlara Hareketlenir (Moves Into Channels)

Takımınızda gol yükünü çekmesini beklediğiniz oyuncularınıza mutlaka kazandırmanız gereken bir özellik. Bizim spor programlarında forvetler için çok sık kullanırlar; "defansın dengesini bozan koşular", "Boş Koşular" diye tabir edilir. Forvetin gol pozisyonuna girmesi topsuz alan yeteneğine bağlıdır. Ne kadar yüksekse o kadar gol pozisyonuna girebilir. Sadece forvetler için düşünülmemeli tabiki. Örneğin ofansif orta saha bölgenizde oynayan oyuncunuza bu özelliği kazandırırsanız rakip sahada kendisine daha fazla boş alan yaratacaktır. Bu sayede forvetlerinize daha iyi destek olabilecektir. Topu yerde tutan ayağa oynayan tiki taka taktikler için çok önemli ve ideal bir görevdir. Bu özellik, duvar görevi gören pivotlar, defansif forvetler gibi mevkisinde sabit duran forvetler için uygun değildir.

Ofsayt Taktiğini Bozmayı Sever (Likes To Try To Beat Offside Trap)

Yine bir forvetin kalitesini ortaya koyan, maç kazandıran bir özellik. Hücum görevli forvet oyuncuları için olmazsa olmaz diyebiliriz. Destek görevli forvetler için pek önermiyorum zira gole en yakın oyunculara uygundur. "Önsezi", "Konsantrasyon", "Karar Verme", "Topsuz Alan", "Hız" ve "Hızlanma" ister. Rakip defans hattını önde kuruyorsa bu tercihe sahip oyuncu tam bir bela olur. Tabi aynı durum sizin defans hattınız içinde geçerlidir. Pas tercihi "Koşu Yoluna Pas Yap" olan takımlarda "Ofsayt Taktiğini Bozmayı Sever" tercihli bir forvet varsa, rakibin başı cidden beladadır.

Kaleye Sırtı Dönük Oynar (Plays With Back To Goal)

"Hedef Adam" (Pivot) yada "Komple Forvet" "Destek" görevi ile oynayan oyuncular için uygundur. Takım arkadaşlarına duvar olup aldığı pasları ayağında tutarak yine takım arkadaşlarına servis yapar. Ayrıca takım arkadaşının "Verkaç" özelliği varsa, duvar olur ve arkadaşıyla iyi bir işbirliğine girebilir. Rakip güçlü olan bu oyuncuyla ilgiliyken diğer hücum yapan oyuncularınız aralara kaçabilir. Bu tercihi üstlenecek oyuncuda "İlk Kontrol", "Güç" ve "Takım Oyunu" özellikleri aranır.

Top Almak İçin Defansa Kadar Gelir (Comes Deep To Get Ball)

Özellikle forvet mevkisi ile orta saha mevkisi arasında yani ofansif orta saha bölgesinde oyuncu bulundurmayan taktiklerde çok işlevseldir. Bu tercihe sahip oyuncu orta saha ile forvet arasındaki kanal görevini görecektir. Bu tercihli oyuncu takımın en uç oyuncusu olmamalıdır. Forvette oynasa dahi bir tane yanında uç forvet olmalıdır. Bu tercihe sahip oyuncunun amacı takımın pas trafiğine katılmak geri gelip orta saha da pas zenginliğine katkıda bulunmak, takımın hücumunu organize etmek ve forvetlere gol attırmaktır. "Topsuz Alan", "Karar Alma", "Pas" ve "İlk Kontrol" özellikleri aranır.

Verkaç Yapar (Plays One-Twos)

Kısa paslaşmalar, birbirine yakın dar alan dizilimleri hele de ileride destek görevli sırtı kaleye dönük güçlü bir forvet varsa verkaç özelliği bulunan oyuncular mükemmel görüntüler çıkaracaklardır. Tiki taka felsefesinin olmazsa olmaz tercihidir. Bu felsefede orta saha oyuncularının hepsi verkaç tercihli olmalıdır. Yine bu felsefede bekler içinde tercih edilmektedir. Verkaç doğru yapıldığında rakip defansı ekarte etmenizi sağlar. Verkaç sayesinde gerekli pozisyonları bulabilirsiniz. "İlk Kontrol", "Önsezi", "Vizyon", "Karar Verme", "Özel Yetenek", "Topsuz Alan", "Takım Oyunu", "Hız" ve "Hızlanma" ister. Sürekli yer değiştiren oyuncular için uygun, yer değiştirmeyen oyuncular için uygun değildir. Barcelona'nın bir zamanlar uyguladığı 4-6-0 taktiği bu düzende işledi. Herkes hücuma herkes defansa. İşte doğru verkaç örnekleri içeren bir video iyi seyirler,

Rakip Sahaya Geç Girer (Arrives Late İn Opponents Area)

"Uzaktan Şut" özelliği iyi olan "Mevkiden Bağımsız Oyna" oyuncu komutu olan orta sahalar için çok ideal bir tercihtir. "Rakip Sahaya Geç Girer" aslında çeviri hatası. Kastı şu "Rakip ceza sahasına girmez, yay ve gerisinde pusuda bekler". Bu tercih, takımı hücumdayken birebir destek değil de arkada topun olmadığı yerde kalıp, dönen toplarda vs. yay ve gerisinde boş pozisyonda kalmasına yarar. Defans görevli orta saha oyuncularından ziyade destek görevliler için daha uygundur. Gol beklediğiniz hücumculara bu özelliği kesinlikle kazandırmayın. Çünkü o oyuncular hücumda topun olmadığı yerde değil, olduğu yerde olmalıdırlar. Bu tercihle kendini unutturdu ve topu aldı. Takımın hücumlarını zenginleştirmesi için "Sezme", "Karar Verme", "Topsuz Alan", "Takım Oyunu", "İlk Kontrol" ve "Teknik" özellikleri öne çıkacak. Skor üretmesi içinde "Bitiricilik" ve "Teknik" özellikleri öne çıkacak. İşte bu tercihin ne işe yaradığını gösteren süper bir video;

Rakip Sahaya Girer (Gets Into Opposition Area)

Üstteki "Geç Girer"'in tam tersi. Tercih, rakip ceza sahasına girmeyi ve orayı karıştırmayı hedefler. İçeride ne kadar çok adamınız olursa o kadar çok gol atma olasılığınız olur. Hücum görevli orta sahalar ve kanatlar için uygun, savunma görevindekiler için uygun değildir. "Uygun Olduğunda Hücuma Çıkar" tercihi defans bölgesindeki oyuncular için geçerlidir. "Rakip Sahaya Girer" tercihi ise daha ofansif hücum bölgesindeki oyuncular için geçerlidir. Takımın uçtaki gol beklediğiniz oyuncularınıza kazandırılabilir.

Pas Antrenmanları

Bu tercihleri yaparken takımınızın "takım talimatları" ekranındaki PAS SERİLİĞİ ve top oyuncunuzdayken PAS SERİLİĞİ ile çok yakından alakalıdır. Bu tercihler doğrultusunda oyuncularınıza oyun içi tercih kazandırmanızı tavsiye ediyorum. Sırasıyla; Bu üç madde uyum içerisinde olursa takımınızdan maksimum verim alabilirsiniz. Aksi halde oyuncular verimsiz oynar. İstenmeyen skorlar alınır.
ÖRNEK: Defanstan kısa pas ile çıkan dar alanda oynayan topu ayağında tutan, oyuncuların birbirine yakın olduğu bir taktik anlayışınız var. Oyuncularınıza 'UZUN PAS YAPAR' tercihi kazandırırsanız veya takımda böyle oyuncular varsa, taktiğinizi çöpe atın gitsin. Başarı gelmez.

Kısa Basit Paslar Yapar (Plays short simple passes)

Adından anlaşılacağı gibi oyuncunun riskli pas veya uzun mesafeli pas tercihini kısacak bir antrenmandır. Genellikle defansif oyuncularda tercih edilir. Oyuncu çok pas hatası yapıyorsa pas verme kabiliyeti çok iyi değilse kullanılabilir. Ancak dikkat Pas Dağıtan stoper gibi oyunun pas trafiğini yönlendiren oyunculara bu özelliği kazandırmanızı pek tavsiye etmem.

Sık Sık Öldürücü Paslar Dener (Tries killer balls often)

Pas, Teknik, Yaratıcılık (Vizyon), İlk Kontrol ve Karar Alma 14 ve yukarısında ise, oyuncu orta sahanın ortası ve ilerisindeki herhangi bir bölgede ise mutlaka bu özelliği kazandırın.  Öldürücü top atabilen oyuncu ya da oyunculara sahip takımlar daha çok gol pozisyonu yakalayabilirler. Oyun Kurucularda mutlaka olması gereken bir özelliktir.

Ara pası ile ilgili olarak alttaki 1 dakikalık videoyu mutlaka izlemenizi tavsiye ediyorum.

Tempoyu Belirler (Dictates Tempo)

Oyuncunun zekası ile alakalıdır. Oyuncu zeki ise sizin tempo anlayışınızı sahada rakip takıma kabul ettirecektir. Oyuncunun zeki olduğunu gösterir özellikler: Önsezi, Karar Verme, Özel Yetenek, Takım Oyunu, Vizyon. Orta sahanın ortasındaki roller için idealdir.

Şut Yerine Pas Verecek Arkadaşlarını Arar (Looks For Pass Rather Than Attempting To Score)

Mantıken ileri en uçtaki oyuncu yada oyuncular için uygun değildir. Bitiriciliği iyi olmayan, paslaşma özelliği oldukça iyi olan oyuncular için geçerlidir. Forvet arkası Ofansif Orta sahalar için ideal olabilir. Daha da açalım. Mesela Fırsatçı Kanat Oyuncusu oynatıyorsanız bu oyuncuya bu özellik mantıksız olacaktır. Çünkü bu rol gol atması gereken bir roldür. İçe kat eden kanat destek rolüne uygundur. Yani forvet hattında bitiriciliği ve soğukkanlılığı kötü ama pas teknik ve yaratıcılık özellikleri olan oyuncuya kazandırın ki şutlar dağa taşa gitmesin.

Ara Pası Atmaz (Plays no through balls)

Adından anlaşılacağı gibi oyuncu riskli pas atmayacaktır. pas, teknik, yaratıcılık(vizyon), karar verme ve özel yetenek özellikleri düşük olan stoper ve orta sahalar için uygundur.

Uzun Paslar Dener (Tries long range passes)

Defans ve önlibero mevkisinde oynayan defansif oyuncular için idealdir. Bu özelliği kazandırdığınız oyuncuda Pas, teknik, yaratıcılık, karar verme ve takım oyunu özelliklerinin iyi olması gerekir.

Peki bu tercihin doğru çalışması için taktiksel varyasyonlara değinelim. Oyuncuda olan bu özelliğin doğru işlemesi için ileriye atacağı uzun topları takım talimatları belirleyecektir. "Koşu Yoluna Pas" seçeneği açık ve forvet mevkisi hızlıysa önlerine uzun toplar atacak ve mükemmel pozisyonlar yaratabilirsiniz.  Tam tersi hava hakimiyeti olan yavaş forvetler için koşu yoluna atılan uzun toplar işlemeyecektir. Koşu yoluna pas seçeneği kapalıysa forvetlerin koşu yoluna değil kafalarına atacaktır. Bu sebeple uzun boylu hava hakimiyeti olan forvetler gereklidir. Aksi halde pozisyonlar ziyan olacaktır. Dolayısıyla Uzun Paslar Dener tercihli oyuncunuz düşük puan ortalamaları ile oynar.

Oyunun Yönünü Diğer Kanada Değiştirmeyi Sever

Çok önemli bir özelliktir. Takım yaratıcılığını artıran bir özelliktir. Oyuncunun oyunun sıkışık olduğu bölgeden topu diğer kanada çıkarabilme kabiliyetidir. Bu sayede ters kanatta boş alan yakalayabilir ve oldukça tehlikeli ataklar geliştirilebilir. Pas, teknik, vizyon, karar verme ve az da olsa takım oyunu özellikleri ister. Bekler, kanat oyuncuları ve merkez orta sahalar için idealdir.

Uzun Taçlarla Kontra Atak Başlatır (Uses Long Throw To Start Counter Attacks)

Kalecilere kazandırılabilen bir özelliktir. Manuel Neuer ve ya Fernando Muslera gibi hücumcu bir kaleciniz varsa kazandırabilirsiniz.

Bitiricilik Antrenmanları

Mesafe Tanımaksızın Şut Çeker (Uzaktan Şut) (Shoot From Distance)

Bu özelliği olan ya da kazanan oyuncu, rakip ceza sahası çevrelerinde kaleyi gördüğünde diğer alternatifleri kullanmak yerine (pas, ara pas, orta) direk şut çekmeye odaklanacaktır. Oyuncuda iyi derecede "uzaktan şut", "teknik" ve "karar verme" özellikleri olmalıdır.
Gol pozisyonuna girememe sıkıntısı çektiğiniz veya çekeceğinizi öngördüğünüz maçlarda bu oyuncular size ekstra goller kazandırabilirler.

Burada takım talimatlarına da göz atabilirsiniz. Takımınızın pas yeteneği rakip takıma göre iyi değilse oyuncularınız paslaşmaya çalışıp pozisyonu kaybedeceklerine etkili şut denemeleri yapacaklardır. Resimde görüldüğü gibi "kaleyi gördüğünde vur" talimatı "mesafe tanımaksızın şut çeker" talimatı ile birleştirilirse ve hatta oyuncu özel talimatlarından "daha çok şut çek" talimatı da verilirse, takım 3. bölgeye topu getirdiğinde şut atacaktır. Yani rakip ceza sahasında yaklaşıldığında takım şut deneyecektir.
İyi bir şut istatistiği yakalamak sizin başarılı sonuçlar almanıza olanak sağlayacaktır. Oyuncularınızın "Mesafe tanımaksızın şut çeker" özelliği bu istatistiklere olumlu veya olumsuz olarak yansır. Başarı için amacımız "kaleyi bulan şut" sayısının "kaleyi bulmayan şut" sayısından fazla olmasını sağlamak olmalı. Bu sayede iyi sonuçlar alabiliriz. Bu istatistik sizin kariyerinizde kötü oluyorsa düzeltmek için taktiklere bu rehberden bakabilirsiniz.

Toplara Sert Vurur (Shoots With Power)

Oyuncunun toplara sert ve hızlı vurmasını sağlar. Mantıken oyuncu topa sert vurabilmesi için "Güç" özelliği iyi olmalıdır.  İyi derecede "Bitiricilik" özelliği olursa sert vurulan topların kaleyi bulma ihtimali artar. Ayrıca bitiricilik özelliği ne kadar yüksekse oyuncu o derecede kalecinin yetişemeyeceği yerlere top gönderecektir.

Plase Şut Vurur (Places Shots)

Oyuncunun, köşeye ayak içi ile falsolu şut çekmesidir. Kalecilerin korkulu rüyasıdır. Çok etkili bir golcü silahıdır. Günümüzde Leo Messi en iyi örneklerinden biridir. Plase ayak dışı ile de yapılabilir. Ancak çok nadir futbolcuda bulunan ve tamamen özel yetenek durumudur. Ricardo Quaresma örnek verilebilir. Plase şut atmak "Bitiricilik", "Soğukkanlılık" (o an takımı adına en iyi hamleyi yapabilecek riski alacaktır. Çünkü plase şut atmak bir futbolcu için riskli sayılabilir) ve "Teknik" (plase şut atabilmesi için gereken yetenek) özellikleri ister.

Kalecinin Üstünden Aşırtmayı sever (Likes to Loob Keeper)

Kaleci ile karşı karşıya pozisyonda üzerinden aşırtma vuruş yapmayı hedefler. Yüksek derecede "teknik", "bitiricilik", "önsezi", "soğukkanlılık", "vizyon", "karar verme" ve "özel yetenek" ister. Yine gol yollarında topla buluşan forvetler için idealdir.

Kaleciyi geçmeyi sever (Likes to round keeper)

Oyuncunun kaleciyle karşı karşıya pozisyonlarda geçmesini ve topu boş kaleye yuvarlamasını sağlar. Yüksek seviyede "dribbling", "teknik", "önsezi", "soğukkanlılık", "karar verme", "özel yetenek", "hız", "hızlanma" ve "çeviklik" ister. Her ne kadar epey bir mental istese de bu gereklidir zira yanlış seçim yada yavaş olması vs nedenlerden ötürü karşı karşıya pozisyonu hiç etmesine sebep olabilir. Dikkat ettiyseniz "bitiricilik" istemiyor. Bu yüzden bitiriciliği düşük forvetlerinize verirseniz onların gol sayısını ve takıma olan katkısını artırabilirsiniz.

Rövaşata dener (Attempts overhead kicks)

Röveşata sözcüğü Türkçeye, İtalyancada da aynı anlamı taşıyan "rovesciata" sözcüğünden geçmiştir. İtalyancadaki kökeni ise tepetaklak etmek/olmak anlamı taşıyan "rovesciare" kelimesine dayanır

Fırsat bulduğunda oyuncunun rövaşataya kalkmasını hedefler. Çok çok üst düzey teknik ve yine iyi derecede "bitiricilik", "önsezi", "vizyon", "karar verme" ve "özel yetenek" ister.

Gelişine şutlar dener (Tries first time shots)

Oyuncunun topu kontrol etmeden gelişine şut çekmesini sağlar. Oyuncu topu kontrol etmeden vurduğu için kaleciyi zamansız yakalayabilir. Ayrıca rakip defans önünü kapatmadan yada topa hamle yapmadan şut çekebilme olanağı tanır. İyi derecede "bitiricilik", "teknik", "önsezi", "soğukkanlılık", "vizyon", "karar verme" ve "özel yetenek" ister. "İlk kontrol" özelliği düşük forvetleri şahlandırabilirsiniz.

Sert serbest vuruş kullanır (Hits free kicks with power)

Bu antrenman oyuncunuzu bir frikik ustası yapar. Yüksek derecede "frikik", "uzaktan şut" ve "teknik" ister. Mantıken birazda "güç" ister.
Takımınızın Duran top (frikik) kalitesini artırmak için serbest vuruş rehberimizi mutlaka inceleyin.

Uzun mesafeli serbest vuruşları kaleye vurur (Tries long range free kicks)

Mükemmel seviyede frikik, uzaktan şut ve teknik ister. Aksi halde orta açmak varken şut çekildiği için gol fırsatı heba olabilir. "Uzun mesafeli frikik", "sert serbest vuruş" ve "mesafe tanımaksızın şut çeker" özelliklerini kazandırırsanız yeni bir Juninho yeni nesil içinde ise Hakan Çalhanoğlu'nu futbol dünyasına kazandırmış olursunuz. Takımınızın Duran top (frikik) kalitesini artırmak için serbest vuruş rehberimizi mutlaka inceleyin.

Uzaktan Şut Çekmekten Sakınıyor (Refrains From Taking Long Shots)

Adından anlaşılıyor. Mantıken şut özelliği düşük ("bitiricilik", "uzaktan şut" ve "Soğukkanlılık" ) forvet ve orta saha oyuncuları için idealdir. Bu sayede maç içi istatistiklerini olumlu almaya başlar ve ataklarınız daha olgun bir hal alır.

Nokta Santrafor (Penalty Box Player)

Özelliği kazanan oyuncu daha çok penaltı alanında boy gösterecektir. Sürekli gol bölgesinde duracaktır da denilebilir. İleri uçta takımınızın gol yükünü sırtlanmasını beklediğiniz forvetinize kazandırabilirsiniz. Nokta santrafor özelliği kazanan forvetler gole daha yakın oynar. Öldürücü pas orta gibi son topları alma olasılığı daha da artacaktır. Defansları iyice altı pasa çekeceği için kanat oyuncularınıza daha bol alan ve özgürlük imkanı tanıyacaktır. Komple forvet hücum rolü için biçilmiş kaftandır. Topsuz alan ve soğukkanlılığı iyi olan pivot rolü içinde uygun olabilir.

Teknik Antrenmanları

Zayıf Ayağı Güçlendirme Girişimi (Attempts to Develop Weaker Foot)

Oyuncunun zayıf olan ayağını güçlendirmeye çalışacağız. Bu yazıyı okuyan herkesin halı sahada vs. futbol oynamışlığı vardır. Sağ ayağı güçlü olan bir oyuncu sol ayağını aynı esneklikte kullanamaz. Bu antrenman ile oyuncu zayıf ayağına yönlendirilecektir. Antrenmanlarda hep ters ayağı ile şut, pas gibi hücumsal faaliyetleri yerine getirmeye çalışacaktır. Şimdi olaya Football Manager gözünden bakalım.
Resimde görüldüğü üzere herhangi bir ayağı zayıf olan rakibe karşı "Zayıf Ayağı Kullanmaya Zorla" rakip takım talimatını verdiğimiz zaman oyuncularımız rakibin zayıf olduğu ayağı kullanmasına zorlayacaktır. Dolayısıyla rakip oyuncunun performansı yarı yarıya düşecektir. Tabi aynı durum bizim oyuncularımız içinde geçerlidir. Hele FM17 ve yukarısındaki serilerde yapay zeka inanılmaz seviyelere ulaştı. Yani rakip menajerin gözünden kaçmayacaktır. Özellikle hücum yapacak oyuncularınızın ayaklarına dikkat edin çok zayıf ayağı olan oyuncunun diğer ayağını mutlaka antrenman edin.

Zayıf Ayağını Kullanmaktan Kaçınır (Avoids Using Weaker Foot)

Kaçınmakla göreceğiniz faydaları üstte belirttik. Oyuncunun ayağını geliştirdiniz ancak hala çok zayıfsa bu tercih kullanılabilir.

Uzun ve Yere Paralel Taçlar Atar

"Uzun Taç" özelliği gerektirir. Bunun yanı sıra oyuncu hızla gelip taç kullanacağı için dengesinin bozulmaması lazım yani denge ve güç özellikleri de olursa güzel olur. Bu özelliklere sahip bir oyuncunuz varsa tacı bu oyuncunuza kullandırın ve "Uzun Kullan" seçeneğini seçin içeriye de stoperlerinizi gönderirseniz korner-serbest vuruş gibi tehlikeler oluşturabilirsiniz. Dolayısıyla duran toptan gol bulma olasılığınız oldukça artar.

Topa Falso Verir

Tam bir 10 numara. Alex de Souza, Ronaldinho, Mesut Özil örnek verilebilir. Sadece "Özel Ders" yolu ile kazandırılabilir. Duran top kullanıcılarında (frikik, korner) ve orta yapması beklenen kanat ve bek oyuncuları için çok önemlidir. İyi derecede teknik ister.

Garanti Oynamayı Sever (Dwells On Ball)

Oyuncu riskli pası asla düşünmez. Risk gördüğü yerde topu saklar ve faul aut vs. olmasını sağlar. Yani garanti bir seçenek yoksa topu muhafazaya yönelir. "Oyunu Yavaşlatır" tercihi ile benzer görünse de farklıdır. Oyunu Yavaşlatır tercihinde takım arkadaşlarının daha iyi pozisyona geçmelerini bekleyip pasını atar. Bu tercihte ise oyuncunun pozisyonunundan ziyade topu attığı alanın risk teşkil edip etmediğine bakar. Tempolu taktikler için uygun bir tercih değildir.

Savunma Antrenmanları

Topa Yatarak Hamle Yapar (Dives Into Tackles)

Defansif orta sahalar için idealdir. Stoperler için ise risklidir. Kayarak müdahale etmeye çalışırken rakip oyuncular teknik yada hızlı ise ve mentalleri iyiyse kolaylıkla sıyrılabilir ve defansta ciddi boşluklara neden olabilirsiniz. İyi derecede top kapma, agresiflik önsezi ve karar verme gerektirir.

Topa Yatarak Hamle Yapmaz (Does Not Dive Into Tackles)

Önemli bir özelliktir. top kapma, agresiflik ve önsezi gibi özellikleri düşük defansif oyuncularınıza kazandırın. Top kapması düşük bir oyuncu topa hamle yaptığında rakip çalımı basar geçer. Oyuncu bu özelliği kazandığında hamle için atlamaz hemen. Topu kapmak için rakibinin karşısında ayakta kalır ve en uygun anı bekler. Böylece çalım yemez ve takımını zor duruma düşürmez.

Sıkı markaj yapar (Marks Opponent Tightly)

Sıkı markaj yapar tercihi oyuncunun markaj kalitesini çok üst seviyelere çıkarır. Ama bu markaj tercihi var diye doğru markajı yapacağı anlamına gelmez. Başlı başına bir rehber konusu. O yüzden mutlaka buradan inceleyin. Rakip forvet defanslarınızdan hızlı ise o oyuncuyu marke etmek çok zordur. Alanı marke etmek daha mantıklı olacaktır. (Alanı marke etmek için defans oyuncusuna savunma ya da sigorta rolü verilmelidir.) Adam adama markaj için defans oyuncunuz şayet rakibi kadar hızlıysa (pivot vs.) kesici rolü verin. Bu sayede alanını marke etmeyecek adamının peşinden koşacaktır. (Lugano örnek verilebilir.)

Disiplin Antrenmanları

Hakemlere itiraz eder (Argues With Officials)

Negatif bir özelliktir. Oyuncunun maç içerisinde hakemlere itiraz etmesine ve gereksiz yere kart görmesine sebep olur. Yüksek derecede "Agresiflik" ve "Kararlılık" ister. Ufakta olsa pozitif bir noktası ise, büyük maçlarda yani tansiyonu yüksek maçlarda bu tarz adamlar taraftar desteği ile beraber hakemi baskı altına alabilir. Sadece "Özel Ders" yöntemi ile öğrenilebilir. Paul Pogba Football Manager
Oyuncu tercihleri taktik ile uyumlu olmalıdır. Takım ve rol talimatları ile çelişkili olmaması gerekir.
Oyun içi tercihleri, talimatların önüne geçer yani siz top sürme deseniz de sürecektir. Dolayısıyla tercihleri aklınızdaki stratejilere göre kazandırın.
Tüm oyuncularınıza taktiğinize göre oyun içi tercihleri kazandırmanız sizi ve takımınızı maddi ve başarı anlamında yüksek yerlere getirecektir. Başarı için tercihler çok önemlidir. İşinizi daha da kolay hale getirmek için altta mevki ve rollere göre tercih dağılımlarını yaptık.

Etiketler: ,