Rakip Takım Analizi, Raporu ve Taktiksel Planlama

Okumuş olduğunuz bu makale tüm Football Manager serileri ile uyumludur. Bu makale oyunun her yıl çıkan serilerine göre güncellenmektedir. Takip et: @fmplaceforever

Football Manager serilerinde ana taktiğimizi oluşturduktan sonra, kendi seviyemize denk, ya da daha üstün rakiplerden iyi sonuçlar almak için rakip takım analizi yapıp bu doğrultuda taktiksel stratejiler oluşturmalıyız. Başarının anahtarı rakip takımı analiz etmekten geçiyor. Denk ve ya daha güçlü takımlara karşı yapılan taktik analizi sayesinde gelen başarıyı alttaki resimde görebilirsiniz.

Bu makale; düşük bütçeler ile boğuşan, medya tahmini orta/alt sıralarda olan ve uluslararası turnuvalarda başarı arayan menajerleri daha çok ilgilendirecektir. Takımınız Real Madrid ayarında ise ligde yılda iki takıma karşı rakip analizi yaparsınız. Atlético Madrid ve Barcelona. Diğer takımlarla oynarken, siz değil onlar düşünsün. FM'de zorluk seviyesi yoktur. Alacağınız takım oyunun zorluk seviyesini belirleyecektir. En gerçekçi başlangıç, en keyifli FM kariyeri olacaktır. Buna emin olabilirsiniz. Siz başında olsanız da olmasanız da yandaki resimde görüldüğü gibi Real Madrid her zaman Avrupa'nın ilk 10 takımı içerisindedir.

Hangi Durumlarda Rakibi Analiz Etmemiz Gerekir?

Dikkat edin; futbolda tüm liglerde ilk bir kaç hafta hep sürpriz sonuçlar çıkar. Neden? Çünkü ilk maçlar olduğu için sağlıklı rakip takım analizleri yapılamıyor.
Aslında göz gezdirme olsa dahi her maç rakibi analiz etmeliyiz. Tabi bu durum, rakibin o günkü gücüne göre değişir. Önem sırasına göre;
  • € Rakip Kadro Değeri
  • İddaa Logo Rakibin Favori Olma Oranı
  • Örnek Resim Rakip Form Durumu
  • Rakibin bize göre mevcut lig pozisyonu.
Bu maddeler; rakibi ne kadar derin veya ne kadar yüzeysel analiz etmemiz gerektiğine dair kilometre taşları olacaktır.

Rakip Menajerin Oyun Stilini Deşifre Edin!

Futbolda 4 adet oyun stili vardır. "Pas Oyunu", "Direkt Oyun", "Uzun Pas" ve "Karışık" yani diğer 3 stili bir arada oynayan takımlar (total futbol). "Pas Oyunu" ve "Direkt Oyun" futbolun temel taktik prensibidir. Bazı spesifik takımlarda az da olsa "Uzun Pas" oyunu tercih edilmektedir. Dünya genelindeki çoğu menajer taktiğini bu iki prensipten ("Direkt Oyun" ve "Pas Oyunu") birine inşa etmek durumundadır. Dördüncü seçenek olan "Karışık" kalan üç taktik prensibini aynı anda kullanmaktır. Yani özel oyunculardan kurulu Dünya klasmanındaki takımlar, total futbol oynarlar. Başlıcaları; Chelsea, Man City, ManU, Real Madrid ve Barcelona'dır.

Direkt Oyun Stili

Uzun pas mesafeleri ve geniş alanda (kanatlarda) oynanan oyundur. Günümüzde en iyi örneği Diego Simeone'dir. Direkt oyun (kanat hücumu) yapacak takım;

Direkt Oyun Savunma Taktikleri

Şimdi, Football Manager'de neler yapabiliriz? Uzun boylu forvetlere karşı savunma çizgisini öne alın. Çünkü açılan ortaya adam, kaleye ne kadar uzak bölgeden kafa vurursa o kadar iyi. Bunun yanında kanat oyuncuları içe kat eden değil de orta açan, çizgiye inen cinsten oldukları için hızlı olsalar da önde yakalanmanız çok problem olmaz. Defansı öne alırken dikkat edin. Rakip forvet sizin defanstan hızlı olmamalıdır. Aksi taktirde arkaya atılacak ortalara sarkacaktır. Rakip orta ile gol bulduğu için dar alanda oynamayın. Şayet dar alanda oynarsanız rakibe kanatlarda bol bol boşluk tanırsınız ki buda tam rakibin istediği bir durum olacaktır. Dar alan savunması orta sahada kısa pas oynayan ve ortadan hücum yapan takımlar için geçerlidir. Kanat oyuncuları genelde kanadının ayağını kullanan oyunculardır (sağ kanatta ise sağ ayağı güçlüdür). Bu oyuncular taç çizgisine yakın oynar ve çok iyi top sürüp orta keserler. Genelde bu tip oyuncular çok hızlı olurlar. Bu oyuncuları savunmak için "rakip takım talimatları" ekranında "Pres" "Hiçbir Zaman" komutunu verin. Çünkü kanat oyuncusu topu ayağına aldığı an en güçlü olduğu andır. Hemen baskı uygularsak bizim oyuncumuzu lokum gibi geçecektir. Ayrıca "Topa Hamle" komutunu "Hafif" yapın. Hafif komut verildiğinde oyuncu topa hamle için en uygun zamanı bekleyecektir. Topu sürüp yorgun düştüğü ve orta yapacağı anda topa hamle daha etkili olacaktır. Bu sayede ya ortayı keseceğiz ya da topu çalmış olacağız. Tabi tüm bu taktikleri, rakip oyuncunun özelliklerinin sizin oyuncunuzdan daha iyi olduğunu varsayarak yazıyorum.

Pas Oyunu

Kısa pas mesafeleri olan ve dar alanda oynanan taktik stilidir. Günümüzde en iyi örneği Pep Guardiola'dır. "Direkt Oyun"'a göre biraz daha totaldir. Çünkü hem geniş alan hemde dar alan dizilimlerinde kullanılabilir. Dar alan diziliminde "Direkt Oyun" olamaz.
Dünya futbolunda kullanılan başlıca dar alan dizilimleri
Ancak bu dar dizilim şekilleri sizi yanıltmasın. Geniş alan dizilimlerde de pekala dar alan pas oyunu oynanabilmektedir. Nasıl mı? Rakip menajer; geniş alan ofansif orta saha mevkisinde oynayabilen "ofansif oyun kurucu" rolüne, "İç Forvet"'e, "Kanattaki Oyun Kurucu" rolüne ve ya "Raumdeuter" rolünde oyuncu ya da oyunculara sahip olabilir. Geniş alan dizilimlerinde alınabilen bu dört rol dar alan oyununu benimser.

Pas Oyunu Stilini Savunmak

Defans çizginizi geriye çekip, defans ile kalecinizin arasını daraltın. Böylece ara topu yeme şansınızı azaltabilirsiniz. Rakip menajer dizilimde geniş ofansif orta saha ya da geniş orta saha mevkisini kullanıyor olsa bile yukarıdaki bahsettiğimiz dört rolde oyunu dar alanda oynar ve topla içe kat ederler. Bu oyunculara önlem için defansif orta saha bölgesinde en az 1, rakibin gücüne göre 2 oyuncu bile olabilir. Defansı geri çektiğiniz için kafa topu yeme riski doğacaktır. Fakat dar alan takımları pek orta denemezler. Bu tip rakiplere karşı daha dar oyun alanı seçeneğini tercih etmeliyiz. Neden? Takımın mevcut pres ayarlarını biraz kısmamız gerekecektir. Çünkü sahanın ortasından hücum yapan takımlar daha teknik takımlardır. Bu yüzden yerlerimizi korumalı ve bulunduğumuz alanı savunmalıyız. Aksi taktirde oyuncumuz mevkisini terk edip rakibe basarsa teknik oyuncu onu geçecek ve boşalttığı alana pas, şut ve ya asist seçeneklerini kullanacaktır.
Pas Oyunu ve Direkt Oyun gerçek futboldaki ve dolayısıyla FM'deki en temel rakip analizidir.

Uzun Pas Stili

Dar alan oyununu esas alan, genelde çift forvet oynanan futbol stilidir. Miadını doldurmuş artık kullanılmayan bir oyun stilidir. Çok nadir FM'de bu takımlar karşımıza çıkabilir Yunanistan'ın 2004 Avrupa Şampiyonası taktiği örnek olabilir. Çek Cumhuriyetinin Koller ve Milan Baros'lu dizilimi örnek gösterilebilir. Forvetlerden birisi uzun (pivot), FM diliyle "Hedef Adam" olmak zorundadır. Duran toplar organizasyonları hayati derecede önemlidir.

Uzun Pas Stili Savunma Taktikleri

Çift forvet oynayıp pivot forvetin indirdiği toplara, çabuk oyuncunun koştuğu hem havadan hem de hızlı forvetten yararlanan takımlara karşı bir stoperinizi "Kesici", diğerini "Toparlayıcı" (Sigorta) yaparsanız kademeli oynarsınız. Kesici oynayan kafa topu almak için biraz daha atılgan olur. Kesici oynayan oyuncunuzu bir de rakibin uzun forvetine markaj komutu verebilirsiniz. Bu sayede uzun oyuncunun kafa topu indirmesini engellersiniz. Engelleyemediğiniz indirilmiş topları ise sigorta oyuncunuz alır. Sigorta normal çizginin biraz daha gerisinde bekleyen adamdır.
Savunma çizginizin yerini stoperlerinizin hız ve hızlanması belirler. Önde oynayıp ofsayt taktiğini açarsanız önsezi, pozisyon alma, kararlar gibi mental yeteneklerin iyi olması gerekir. Hem mental hem hızlı stoperleri önde oynatın. Bu durum topla oynamanızı artırır. Sigorta komutu veriyorsanız ofsayt taktiğini açmayın. Çok pozisyon yersiniz.

Karışık Oyun Stili (Total Futbol)

Total futbol yukarıda bahsettiğimiz gibi "Direkt Oyun" ve "Pas Oyununun" birleşimidir. Özel oyunculardan kurulu takımlar uygulayabilir. Daha iyi anlaşılması için örnek verelim: Rakibi analiz ettiniz ve "Pas Oyunu" oynadığına kanaat getirdiniz. Gerekli taktiksel önlemleri almak için takım dizilimini ve gerekli tüm komutları uyguladınız. Buraya kadar her şey normal. Ancak öyle bekleri vardır ki kanatlardan orta ile de bol bol gol buluyordur. İşte bu tip takımlar "Karışık Oyun Stili" yani total futbol oynayan takımlardır. Bu özel durumlar için düzenlemiş olduğunuz taktiğiniz de ana düzeni bozmadan ufak değişikliklere gitmelisiniz. Şimdi bu takımlara alınabilecek önlemleri alt başlıklar halinde inceleyelim.

Rakip Hücumcu Bek Oyuncularına Önlem Alma ve Savunma

Büyük takımlarda "geniş alan ofansif orta saha mevkileri" topla sahanın ortasına (dar alana) yönelirler ve genellikle görevleri gol ve asist yapmaktır. Bu tip büyük takımlarda orta yapma görevini bek oyuncuları üstlenir.
Bek oyuncuları bazen takımının yıldızı olabilir, formda olabilir. Yahut çok iyi özelliklere sahip olabilir. Bu gibi durumlarda bu oyunculara özel önlemler almalıyız.

Bek oyuncusunu analiz etmek için önce hangi rolde oynadığını analiz etmeliyiz. Hücumcu bekler ikiye ayrılır. %80 kanadının ayağını kullanan %20 kanadının ters ayağını kullanan oyuncu tipidir. Ters ayağını kullanan bekler içe kat ederler ve pas özellikleri iyidir. Pek orta yapmazlar. Kanadını kullanan bekler ise orta yaparlar. Paslaşmayı pek tercih etmezler. "İki Yönlü Bek" haricindeki tüm roller kanadının ayağını kullanır (orta yapar).

Bek oyuncusunun hangi rolde oynadığını analiz ettiğimize göre attaki maddeler ile ne gibi önlemler alabileceğimize bakalım.

Rakibin Kilit Oyuncularına (Kilit Dizilim Bölgelerine) Karşı Önlemler

Rakibin gol ve asist yönünden en etkili olduğu bölgelerdeki oyuncu mevkilerine özel önlemler alın;

Rakip Zaaflarını Belirlemek ve Hücum Stratejileri Oluşturmak

Rakip takımın bizim takıma oranla güçlü yada zayıf yanlarını belirleyip ona göre takım talimatları belirleyin.

Diğer Etkenler

Hava durumu, sahanın durumu ve hakemin sertlik primi maçı etkileyen önemli faktörlerdir.

Hava ve Sahanın Durumu

Gözlemci raporunda maçın saatinin hava durumu ve oynanacağı stadı görebiliriz. Yağmurlu havada ve saha durumu kötü olan statlarda "Pas Oyunu" yani dar alan oyununu uygulamak çok zor ve mantıksız olacaktır. Sahanın orta bölgesi gölete dönebilir. Bu gibi durumlarda "Direkt Oyun Stili" yani geniş alan oyunu oynamak çok daha avantajlı olacaktır. Takım Talimatlarından "Sağ ve sol kanadı kullan" ve ya "Ceza Sahasına Uzun Oyna" komutları o maçlık işimizi görebilir.

Sıcak havada ise yavaş tempolu oyunlar "Pas Oyunu stili" oyuncuların enerji ve performans düzeylerini korumada yardımcı olur. Hatta hava durumuna karşı olan bu hassasiyetiniz sayesinde maçın son dakikalarında bile oyuncularınız topun peşinde deli divane koşarken, rakip yerlerde sürünüyor olabilir.

Saha Boyutları

Yaptığınız taktiği tamamlayıcı bir etkendir. Sezon başlamadan önce ekibiniz size saha boyutlarını soracak. Taktiğinize uygun olarak cevaplamayı unutmayın.

Saha boyutlarıyla ilgili olarak 4-2-3-1 taktiğinin neden en çok tutulan taktik olduğunun bir ispatını daha gün yüzüne çıkaralım. Kısa ve dar sahalar "Pas Oyunu" için biçilmiş kaftandır. Peki ya rakipte dar saha diziliminde oynuyorsa? İşte burada 4-2-3-1'in 3'ünde olan 2 adet geniş alan ofansif orta saha oyuncuları devreye giriyor. Dar sahada dar dizilimlere karşı sıkışan oyunu kanatlara açarak rahatlatmak muhteşem boşluklar bulmamızı sağlayacaktır.

Geniş ve uzun sahalar ise direkt oyun stilleri için idealdir. Ancak rakibiniz sizden güçlü ise siz tam tersine ileride dar alan oynayıp rakibe gol atma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Hakemin Durumu

Maçın kimin yöneteceğini ve hakemin sertlik priminini "Maç Öncesi" ekranında görebilirsiniz. Bu ekranda hakemin maç başına gösterdiği ortalama sarı ve kırmızı kartları görebilirsiniz. Bu istatistiğe göre takımınıza "Topa Dal" ya da "Ayakta Savun" komutları verebilirsiniz.

Son Sözler

Tabi tüm bu taktiksel planlamaları maç öncesi rakip menajerin olası ilk 11'i ve dizilimi üzerine yaptık. 18 kişilik kadronuzu belirleyip maça girdikten sonra dizilim ekranına giderek rakip menajerin dizilim ve oyuncularda sürpriz yapıp yapmadığını kontrol edin. Eğer yaptıysa taktiksel komutlarınızı ve kendi dizilişinizi tekrar gözden geçirin. Gerekli hamlelerinizi yaptıktan sonra ilk düdüğü çaldırın.
Yaptığınız tüm bu varyasyonlar maça kadar değil! Maç içerisinde rakip menajerler mevcut skora göre değişiklikler yapıyorlar. Bu değişiklikleri analiz edip ona göre karşı taktik oluşturmalısınız. Bu yüzden maç içerisinde karşı takım dizilimi mutlaka açık olmaldır. İyi sonuçlar böyle alınır.
Rakip takım aşırı favoriyse; Defansif bir mantalite ve defansif bir dizilimle çıkın. Asla gol atmayı düşünmeyin. Gol yememe üzerine taktik kurun.
Rakip Takım favoriyse; Rakip takım favori ve gol atacağınızı düşünüyorsanız Direkt oyun stili ve kontra mantalite ile çıkın.

Etiketler: